Çocuklarımızı Cinsel İstismara Karşı Nasıl Güçlendirebiliriz?

Çocuk istismarı, insanlık tarihi boyunca her kültürde ve ülkede varolagelmiş, çocuğun büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyen fiziksel cinsel duygusal her türlü davranış olarak tanımlanmaktadır. Çocuk cinsel istismarı dünyanın her yerinde görülebilmekte ve konu açığa çıktıkça sıklığının oldukça fazla olduğu anlaşılmaktadır. Çoğunlukla gizli kalan cinsel istismar eylemi çocukta kısa ve uzun dönemde bedensel psikolojik yönden önemli hasarlara neden olabilmektedir. Çocuğun cinsel istismar konusunda ebeveynlerin bilgi sahibi olması ve çocuklarını doğru bilgilendirmeyi yapabilmeleri gerekmektedir. Bu anlamda en önemli adım çocuklarımızı cinsel istismara karşı bilgilendirerek güçlenmelerini desteklemektir. Bilindiği üzere cinsel istismar uygulayan kişilerin sadece %10’u çocuğa yabancı kişilerdir, geri kalan oranda ise, çocuğun tanıdığı, etrafında her gün gördüğü kişilerden birisidir. Tabii ki çocuklarımızı eve kapatarak, arkadaşlarından izole ederek dış dünyadan ayırarak cinsel istismara karşı koruyamayız. Fakat onları kurban olmaktan koruyacak bazı bilgilerle donata- biliriz ve güçlendirebiliriz. Ebeveynler çocuklarıyla beden güvenliği konusunda fazla konuşmazlar. Çocuklarının bunu konuşmak için çok ufak olduğunu düşünürler. Aşağıda sıralayacağımız on madde ile çocuklarımıza cinsel istismara karşı güçlendirebiliriz ve onları bu tehlikeye karşı koruyabiliriz.

  • Çocuklarımızın beden bölgelerini mümkün olduğunca erken dönemde isimlendirilmeli ve onlarla bedenimiz üzerine mutlaka konuşalım.

Bu beden bölümlerini isimlendirirken uygun kelimeleri seçelim. Bu kelimelerin düzenli kullanılması çocukları rahatlatır ve uygunsuz bir durum olduğunda bu konu hakkında sizinle rahatça konuşmanın yollarını açar.

  • Çocuklara bazı beden bölgelerinin özel olduğunu mutlaka öğretin

Çocuklara bazı beden bölgelerinin özel olduğunu mutlaka öğretin. Özel beden bölgeleri herkese gösterilemeyeceği için özeldir. Çocuklarınıza anne ve babanın onları çıplak görebileceklerini ama ev dışındaki kişilerin onları sadece giysileri ile görebileceklerini anlatın.

 

  • Çocuklarınıza bedenlerinin sınırlarını öğretin.

Çocuğunuza  kimsenin onların  özel bölgelerine dokunamayacaklarını anlatın. Aynı zamanda diğer insanların özel bölgelerinin de dokunulmaz olduğunu bildirin. Unutmayalım ki cinsel istismar çoğu zaman başka birisine dokunmaya zorlamakla başlıyor.

  • Çocuğunuz da bedenle ilgili sırlarının normal olmadığını öğretin.

Çoğu istismarcı istismarın gizli kalması için çocuğu zorlar. Bunu sevecen bir şekilde yaparlar örneğin;’’ seninle oynamaktan çok hoşlanıyorum ama bunu başka birisin anlatırsan benim seninle oynamama izin vermez’’ gibi veya tehditkar olabilirler; ‘’ bu bizim sırrımız eğer birisine anlatırsan ben de onlara bu oyunun senin fikrin olduğunu söylerim ve sonra sana kızarlar ‘’ gibi. Çocuklarınıza ne olursa olsun beden sırlarının doğru olmadığını ve birisi çocuğunuzu buna zorlarsa hemen anne ve babasına haber vermesi gerektiğini anlatın

  • Çocuğunuz da özel bölgelerinin hiçbir şekilde fotoğrafını çekilmemesi gerektiğini söyleyin. Sosyal medyada  maalesef çocukların resimlerini çeken ve bunları ticari amaçla yaymaya çalışan pedofillerin de bulunduğunu unutmamak gerekir. Bu çok yaygın bir sorundur ve sizin çocuğunuz da belki risk altında olabilir. Çocuklarımıza hiçbir zaman özel bölgilerinin resimlerini çektirmemelerini ve bunu sosyal medyaya koymamalarını tembihleyin.

  • Çocuğunuza uygunsuz veya korku dolu durumlardan nasıl kurtulacağını öğretin. Bazı çocuklar erişkinlerde veya kendisinden büyük çocuklara hayır demekten çekinirler. Onlara büyüklerine HAYIR  diyebileceklerini, uygunsuz, hoşlarına gitmeyen bir durum sezdiklerinde hayır diyebileceklerini anlatın . 

  • Çocuklarınıza uygunsuz bir durumda kullanabilecekleri bir anahtar kelime belirleyin.

Çocuklar biraz daha büyüdüklerinde kullanabilecekleri bir anahtar kelime belirleyin ve evde , yabancıların yanında kendilerini güvende hissetmedikleri anda size durumu haber vermek üzere kullanmalarını isteyin.

  • Çocuklarınıza bedenleri ile ilgili bir sır verdiklerinde bunun cezalandırıcı bir durum olmadığını söyleyin. Çoğu zaman çocuklar , zor durumda kalmamak İçin kimseye birşey anlatamadıklarını söylerler. Çoğu zaman istismarcı bu korkuyu kullanır. Çocuklara bedenleri ile ilgili bir sır verdiklerinde başlarının hiçbir şekilde belaya girmeyeceklerini anlatın.

  • Fiziksel dokunmanın - gıdıklanmanın bazen hoşlarına gidebileceğini söyleyin. Burada anlatılanın gizli dokunmalar olduğunu özellikle belirtin.

  • Tüm bedene dokunma kurallarının tanıdık kişiler için de geçerli olduğunu bildirin. Annen ve baban olarak biz senin özel bölgelerine temizlik amacı ile dokunabiliriz fakat bizim dışımızda kimse dokunamaz.

Bilgi güçlendirir; tabi ki yukarıda anlattığımız 10 nokta ile cinsel istismar önlenemez ama en azından çocuklar ile bu noktalar etrafında konuşulabilir. Özellikle yatak saatlerinde veya banyo saatlerinde bu konu konuşularak çocuklarımızı duyarlı hale getirebiliriz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

R. Hülya Bingöl Çağlayan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Psikiyatri Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)