Çocuklarımızı Dengeli Beslemek İçin Geliştirmemiz Gereken Tutum ve Davranışlar

Bir annenin çocuğunu beslemekle ilgili en birinci kaygısı sanırım gebe olduğunu öğrendiği ilk anda başlar ve korkarım ki annenin son nefesine kadar devam eder. Hani çevrenizde görmüşsünüzdür; 80 yaşındaki teyze 60 yaşındaki oğlunun akşam yatağa aç mı tok mu girdiğini merak etmektedir.

Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi için çok miktarda değil dengeli beslenmesi gerektiğini biliyoruz, hatta çok miktarlarla beslenince ortaya çıkan obezite ya da yeme bozuklukları kaçınmamız gereken sağlık sorunları haline gelmiştir.

  İşte tam da bu nedenle, çocuklarımızın fiziksel olarak optimum seviyede gelişmesini sağlayacak dengeli öğünleri mutlulukla yemelerini sağlamak, ya da öğünlerin onlar için kabusa dönüştürmemek adına ne tür anne-baba tutumları geliştirebiliriz, bunlar hakkındaki önerileri gözden geçirelim.

  Beslenme saatleriniz düzenli olsun. Ailecek aynı masa etrafında toplanıp günün gelişmelerini konuştuğumuz, gülüşüp hal hatır sorduğumuz zaman dilimlerine dönüşsün yemek saatlerimiz. Çocukları bu ortamda kınayıp azarlamaktan, duygularını incitmekten kaçınalım, aşırı tepkiler vermeyelim.

  Kendimiz-pek hoşlanmadığımız bir yemek sofraya geldiğinde- abartılı tepkiler (‘Brokoli mi, hiç sevmem!!!’ gibi) vermekten kaçınalım.  Unutmayalım ki bizi sürekli kaydeden çocuğumuz bunu da kopyalayacaktır. Kendimizi biraz zorlayarak az miktarda da olsa tüketirsek ondan da böyle bir davranış beklemeye hakkımız olabilir.

  Tüketmesini istediğimiz gıdadan yemeyi reddettiğinde, başka bir isteğine sınır koymayalım: ‘Bunu yemezsen o çok istediğin pikniğe gitmeyiz!’ Bu şekilde cezalandırmak uygun olmadığı gibi başka bir yiyeceği ödül olarak göstermek de aynı şekilde uygun değildir: ‘Birazcık pırasa yersen sana patates kızartacağım’ gibi…

  Her ne olursa olsun çocuğumuza yemesi konusunda yalvarmayalım ya da yemesi halinde rüşvet teklif etmeyelim.

  Sofrada bir çeşitten kocaman bir lokma aldıysa, bunu fırsata çevirerek güzel bir övgü cümlesi sarf edelim.

  Öğün başı çok az miktarda tüketen bir çocuk için az ve sık bir beslenme tablosu oluşturulabilir.

  Çocuklar fikirlerinin önemsendiğini hissetmek isterler. O yüzden seçenek sunarak kendi istediğini yediğini düşündürmek elimizde. ‘Ispanak mı yoksa pırasa mı yemek istersin?’

  Çocuğunuzun çok az yediğini düşünüyorsanız yeme günlüğü tutun ancak bunu bir hafta boyunca yapın. Bazen bir günde çok az yemek yiyip sonraki günlerde telafi edebilir.

  Çocuklarımıza 1-6 yaş arası dönemde olumlu yeme davranışları kazandırabilirsek, onlar yaşamlarının ileriki dönemlerinde yeterli ve dengeli beslenebilen erişkinlere dönüşebilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşegül Ersoy Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)