Çocuklarımızı Pestisitlerin Zararlarından Korumak İçin

Pestisit tarımda bitkileri zararlı mikroorganizmalardan korumak için kullanılan kimyasal maddelere deniliyor yani tarım ilaçları diyebiliriz . Hatta çiftçiler bunlara zehir der. Hayvancılıkta da kullanılıyor. Ama bugün tarımdaki pestisitlerden bahsedeceğim. Bir yandan modern tarımın vazgeçilmezi haline gelmiş bu maddeler insan sağlığını tehdit ediyor. Kanserden, otoimmun hastalıklara, kısırlığa kadar bir çok duruma neden oluyor. En çok da çocuklarımız etkileniyor. Niye çünkü gün geçtikçe maruz kalınan miktar artıyor. Bizim bir yaşından 40 yaşına kadar maruz kaldığımız pestisit miktarı ile şu an bir yaşında olan bir çocuğun 40 yaşına kadar maruz kalacağı miktar aynı görünmüyor küçüğün aleyhine. Bizim zamanımızda en azından pazarda kurtlu elma vardı. Şimdi hepsi fabrikadan çıkmış gibi parlak parlak, üzerinde tek delik olmayan, kocaman kocaman meyveler var. Biz sebze meyve sağlıklı deyip çocuklarımıza bunları yedirmek istiyoruz. Vitamini kabuğunda artık gerçek değil esprilerde kaldı değil mi?

Gerçi bizim jenerasyonun da ayrı sorunları vardı bu konuda. 1987 yılında Türkiye’de yasaklanan ancak aktif kullanımının sonlanması 2000 li yılları bulan Ddt’yi (dedete diye bilinir kendisi) siz ebeveynler iyi hatırlarsınız.

Neyse o kadar iç karartıcı olmayalım. Aldığımız sebze ve meyveler için uygulayacağımız birkaç basit öneri ile pestisit miktarını yüzde doksanlara kadar azaltabiliyoruz. Bugün bunlardan bahsettim.

*Kabukları soyulabilen tüm meyve ve sebzeleri soyarak tüketmek .Tabi ki tamamen organik ise kabuklu da tüketilebilir. Ancak burada bir kaç  ayrıntı var. Her duyduğumuz organik lafı organik değildir. Bir  ürünün tek başına  köyde yetişmiş olması organik olduğu anlamına gelmez.  Organik tarım bambaşka birşeydir ve bir çok kriteri vardır.

*Bol suda ovarak uzun süre yıkamak yine çok etkili bir yöntem. Bir ara sirkeli suda bekletin diye bir duyum vardı. Sirke kendi başına çok faydalı o ayrı tabi. Ama sirkeli suyun tarım ilacını uzaklaştırmaya bi faydası yok hatta etkisini artırıyor.  Sirkeli suyun gıdanın üzerindeki  tarım ilaçlarının yeterince yok edemediği mikroorganizmaları (Virüs ve bakteri gibi) azaltmaya etkisi var ama zaten onlar iyi yıkama ile gidiyor. 

*Karbonatlı suda bekletmek ve sonra yıkamak en iyisi

*Tuzlu suda bekletmek ve yıkamak da bir yöntem

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aydan Cevriye Çankal Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Aydan Cevriye Çankal

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al