Çocukların Dikkatini Geliştirmek İçin Yöntemler

Yazar Çağla KeskinPsikolog • 1 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Yol Çizme

Çocuğunuz anaokulu (yuva, ilkokul vs.) ve ev arasındaki yolu bir kağıda çizsin ya da boyasın. Takıldığı noktada ona ufak bir ipucu verebilirsiniz. Böylece kafasında haritayı çizecek, yolları binaları ve caddeleri hatırlamaya çalışacak.

* Bağlılık Oyunları

Yemekte veya arabada bir yere giderken ara sıra bu güzel bağlılık oyununu oynayabilirsiniz. Örneğin siz ona çeşit çeşit hayvanları sayıyorsunuz (balık, papağan, maymun, köstebek...), çocuğunuz da ardından nerede yaşadığını söyleyecek (havada, karada, suda).

* Sen Ne duyuyorsun?

Birlikte yürüyüş yaptığınızda veya bir yere giderken, duyduğunuz seslerin nereden geldiğine dikkat edin.

İşitme duyusunu çalıştırırken konsantre yeteneği gelişiyor. Neler işitiyorsun? Bu araç sesi bir tıra mı ait? Öten kuşlar var mı? Martı mıydı o? Pazarda esnaflar "gel gel domatesin kilosu 2 lira" dediğinde çocuğunuza sorun, kaç lira dedi?

* İlk Kim Gördü?

Konsantrasyon işitme duyusu sayesinde geliştirilebildiği gibi görme duyusuyla da gelişir. Örneğin, dışarıda alışverişte, doğada, her yerde ilk kim sarı araba, çiçek veya hayvan gördü. Kırmızı ceketli başka çocuk hangimiz görecek. Çocuğunuz söylediğinizi bulmak için konsantre olacaktır. Tabi abartmamak gerek, 10 dakikalık etkinlikler bunlar. Saatlerce sıkmayın çocuğunuzu.

* Hmm Bu Ne Olabilir?

Eğlenceli bir konsantrasyon oyunu, kahvaltıda veya akşam yemeğinde sofrada yapabilirsiniz. Yemekleri tabaklara koyduğunuzda çocuğunuz gözünü kapatsın ve tadına bakarak bugün menüde ne yemek var tahmin etsin. Daha zoru sadece kokusunu alarak tahmin etmek.

* Günlük Tutmak

Çocuğunuza güzel kilitli anahtarlı bir günlük alın. İsterse her akşam günün özetini yapar. Onu yaparken bütün gün neler yaptı onlara konsantre olur. Yazma, cümle kurma yeteneği de gelişir.

Not: Kesinlikle günlüğüne onun izni olmadan bakmayın. Bakıp üstelik eleştiri yaparsanız bu saygısızlık olur ve hiç etik bir davranış değildir.

* Diğer Etkinlikler

En yaygın ve faydalı konsantrasyon oyunları : yapboz, kağıt evi kurmak, hafıza oyunları

 Mandala resim boyaması çocukları rahatlatıyor ve konsantre olmalarını sağlıyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Çağla Keskin Psikoloji, Pedagoji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)