Çocukların İç Dünyasına Yola Çıkan Bir Keşif: Oyun Terapisi

Yazar Zeynep Mete • 17 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Çocuklar, sözcükleri kullanmakta yetişkinler kadar başarılı değillerdir. Yetişkinler, yaşamın olağan akışında karşılaştıkları birçok problemi konuşarak çözmeye hazırlardır. Fakat çocuklar, hem kelime hazneleri hem de bilişsel kapasiteleri gereği kendilerini konuşarak ifade etmekte oldukça zorlanırlar.

Çocuklar kendilerini yeterince ifade edemedikleri için yaşadıkları problemleri anlamak ebeveynler için oldukça güçtür. Kendini ifade edemeyen çocuk, anlaşılmadığı hissiyle derin bir yalnızlık duygusuna kapılabilir. Bu duygu, depresyon, kaygı bozuklukları ve çeşitli özgüven sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Neyse ki, çocukların kendilerini ifade edebilecekleri bir yol vardır. Bu yol, oyun'dur. Oyun, çocuğun dilidir. Çocuklar, oyun sırasında duygularını ifade etmek ve kendi duygularını anlamak için güvenli bir alan bulurlar; aynı zamanda yaşamlarında onları etkileyen zorlayıcı deneyimleri oyun yoluyla işleyebilir ve çözümleyebilirler.

Oyun terapisine sembolik oyun oynayabilen her çocuk katılabilir. Bir yaş aralığı belirtmek gerekirse 2-11 yaş aralığı diyebiliriz. Oyun terapisine başlayan çocuklar genelde oyun odasında bulunmaktan oldukça mutlu olurlar bunun en büyük nedeni oyun odasında çocuk özgürdür, tek başrol kendisidir. Onu olduğu gibi kabul eden, anlayan ve ona duygularını yansıtan bir terapist vardır.

Oyun terapisi ile normal oyun oldukça farklıdır. Oyun terapisi, çocukların duygusal, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarına yönelik özel olarak tasarlanmış bir yaklaşımdır. Normal oyun, zaman geçirme ve eğlence güdüsüyle oynanırken, oyun terapisi çocuğun iç dünyasındaki çözümlenememiş sorunlara ışık tutma amacı güder.

Oyun terapisinde terapistin deneyimi ve eğitimi oldukça önemlidir, çünkü terapist bu süreçte çocuğun oyununu çözümleyebilmeli ve ihtiyaçlarına en uygun yaklaşımı belirleyebilmelidir.

Siz de çocuğunuzun, iç dünyasını anlamakta güçlük yaşıyorsanız, davranışlarında yaşına uyumsuz hareketler olduğunu ve günlük hayatını etkileyecek sorunlara sahip olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zeynep Mete Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Zeynep Mete

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al