Çocukların Usta Öğreticisi Oyun

Yazar Gözde Ay NalbantoğluPsikolog • 12 Mart 2021 • Yorumlar:

Oyun; ağzımızdan çıkan basit bir iki hece gibi gözükse de aslında çocukluk döneminin usta bir öğreticisi olduğunu unutmamalıyız. Çünkü çocuk, dünyaya geldiği ilk andan itibaren oyunla hayatı anlamaya çalışır. Montaigne’nın dediği gibi “çocuğun en ciddi uğraşı oyun, en önemli işi de yine oyundur”…

“Oyunla Çocuğunuzun Gelişimi Destekleyebilirsiniz”

Çocuk için eğlenceli bir öğrenme aracı olan oyun sayesinde çocuğunuzun sosyal-duygusal, zihinsel, fiziksel ve dil gelişimini destekleyebilirsiniz.

Sosyal-Duygusal Gelişim: Çevresindeki olup biteni öğrenmeye çalışan çocuk, oyun sayesinde hayatı anlamlandırmaya başlar. Kendini özgürce ifade ettiği ve kendi kurduğu bu oyun dünyasında duygularını kolaylıkla oyuna yansıtır. Örneğin 3 yaşında bir çocuğun “anne” rolünü evcilik oyununda oynamasıyla günlük yaşamın provasını yapabilir ve başkalarının duyguları anlamaya çalışabilir.

Zihinsel Gelişim: Oyunla tüm duyu organlarını kullanan çocuk etrafında olup biteni keşfeder, tanır ve bundan bir deneyim elde eder. Örneğin 4 aylık bir bebeğin karşısına geçip tekrarlı olarak sallamış olduğunuz çıngırak ile bebeğin zihinsel gelişimini destekleyebilirsiniz. Burada bebek ilk olarak elinizdeki çıngırağa ulaşmayı hedefler, daha sonra onu yakalar ve ses çıkarması için sallar. Böylelikle bebek tekrarlı bir süreçten sonra neden-sonuç ilişkisini öğrenir.

Fiziksel Gelişim: İnsan hayatının neredeyse tamamını etkilediği düşünülen fiziksel gelişim kuşkusuz ki gelişiminin en hızlı olduğu 0-12 yaş döneminde oldukça önem taşımaktadır. Bu dönemleri sağlıklı geçiren çocuk, yaşamının ileriki yılları için sağlam temeller oluşturmaktadır. Bu yüzden çocuğunuzun gelişiminin en hassas olduğu dönemlerde fiziksel gelişimini desteklemeyi unutmamalısınız. Örneğin 2 yaşındaki bir çocukla top oyunları (topu bir birine atma, topa ayağıyla vurma, vb.) oynayarak onun fiziksel gelişimini destekleyebilirsiniz.

Dil Gelişimi: İletişimin en önemli araçlarından biri olan dil, diğer gelişim alanları gibi oldukça önemlidir. Çocukta önce alıcı, sonra da ifade edici şekilde gelişen dil gelişimi çocuğun oyununun içinde önemli bir yere sahiptir. Oyununda tamamıyla özgür olan çocuk “neden-niçin” sorularıyla kelime haznesini genişletir. Bu sayede çocuk oyunlarıyla anlatılanları daha iyi anlar ve kendini daha iyi ifade eder. Örneğin hiçbir materyale ihtiyaç duymadan çocuğunuzla “Kelime Türetme Oyunu”nu (A harfi ile başlayan bir eşya bul; ‘atkı’ vb.) oynayabilirsiniz.

“Ebeveynler Dikkat!”

  • Çocuğunuza oyuncak alırken gelişimini destekleyici ve yaş düzeyine uygun olan oyuncakları seçmelisiniz. Unutmayın! Her oyuncak eğitici değildir.

  • Çocuğunuzla geçirebileceğiniz kaliteli bir zamanı ve duygusal doyumu oyunla şekillendirebilirsiniz.

  • Çocuklar aslında oyunlarla kendilerini anlatırlar. Böylelikle çocuğunuzu daha iyi tanırsınız.

  • Hayal güçlerinin aktif olduğu oyunlarda çocuğunuzun yeteneklerini, sınırlarını gözlemleyebilirsiniz.

Özetle çocuğunuzun oyunlarına müdahale etmeyerek ve yeni oyunlar oynamasına fırsat vererek hayatlarının bu en özel dönemlerini doya doya geçirmeleri için olanak sağlamalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)