Çocuklarla Coronavirüs Nasıl Konuşulmalı?

Yazar Ali KorkmazÇocuk Psikiyatristi • 18 Mart 2020 • Yorumlar:

Koronavirüs kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgın haline geldi. Koronavirüs ile ilgili haberlerin artmasıyla çocukların salgınla ilgili endişeleri ve soruları da arttı. Çocukların koronavirüsle ilgili sorularına cevap vermek, endişelerini azaltmak ve korunma için önerilerde bulunmamız kaçınılmaz oldu.

Yetişkinler olarak dikkat etmemiz gerekenler;

1- Çocuğun her konuda size soru sorabileceği açık ve destekleyici bir yaklaşım sergileyin. Bu yaklaşım çocuğun koronavirus hakkındaki endişe, korku ve sorularını sizinle rahatça paylaşmasını sağlayacaktır. Çocuk konu hakkında konuşmaya hazır değilse zorlamayın.

2- Sorularını dürüstçe cevaplayın. Çocuklar genellikle geçiştirdiğinizi, gerçeği ifade etmediğinizi hisseder ya da sonunda öğrenirler. Bu durum gelecekte çocuğun size ve sizin verdiğiniz güvencelere olan güvenini olumsuz etkiler.

3- Çocuklara yaşı, dil ve gelişim düzeyine uygun açıklama yapın. Açıklama yaparken anlayabilecekleri kelime ve kavramları kullanın.

4- Çocuğun endişelerini hafifletmek için hastalığın gribe, ishale ve kusmaya benzediği söylenebilir.

5- Gerekli önlemleri aldıktan sonra iyimser olmak, çocukları gereksiz yere endişelendirmekten, strese sokmaktan daha iyidir.

6- Çocuklara günlük hayatlarında uygulayabilecekleri pratik tavsiyeler (el yıkamaya özen göstermek gibi) vererek hem salgından korunmasına hem de kontrolün kendisinde olduğunu hissettirebilirsiniz.

7- Çocukların doğru ve güncel bilgilere ulaşmalarına yardımcı olun. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın paylaşımlarından yararlanabilirsiniz.

8- Çocuklar yaptığınız açıklama ve bilgilendirmeyi anlamakta, kabul etmekte zorlandığı için ya da güvende hissetmek-rahatlamak için sizden defalarca tekrarlamanızı isteyebilir. Tekrar tekrar konuşmaktan kaçınmayın.

9-      Çocuğun düşünce, duygu ve tepkilerini önemseyin ve anlamaya çalışın.

10-  Çocuklara karşı güven verici olun ancak gerçekçi olmayan vaatlerde bulunmayın. Türkiye’de görülmez gibi. Çocukların kendilerini evde ve okulda güvende hissetmelerini sağlamak iyi olacaktır. Evde ve okulda önlem alındıysa bunları çocuğa ifade etmek yararlı olacaktır. Sağlık Bakanlığının ve belediyenin yaptığı önleme çalışmaları hakkında çocuğa bilgilendirme yapılabilir.

11-  Çocuklara koronavirüse yakalanan insanlara yardımcı olacak çok sayıda insanın ve kurumun olduğu bilgisi verilebilir.

12-  Çocuklar anne-baba ve öğretmenlerinin konuyla ilgili konuşmalarını dinler ve koronavirüs haberlerine verdikleri tepkileri gözlemlerler. Çocukların kaygı ve endişelerini arttırıcı yorumlardan kaçının.

13-  Çocukları hastalıkla ilgili rahatsız edici ve kafa karıştırıcı video ve haberlerden uzak tutun.

14-  Koronavirüs salgını ile ilgili yoğun kaygı yaşayan, kaygıya bağlı günlük işlevleri olumsuz etkilenen, uyku bozukluğu, hastalık-ölümle ilgili korkular, aile üyelerinden ayrılmakta güçlük ve okula gitmek istememe belirtileri görülen çocuklar için ruhsal destek alın.

15-  Yetişkinler olarak çocukların stresli olay ve deneyimlerle başa çıkmalarına yardımcı olabilir ve kalıcı duygusal sorun yaşama riskini azaltabiliriz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Korkmaz Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)