Çocuklarla Konuşmak Neden Önemlidir?

Yazar Pelinsu Sarı • 22 Mart 2023 • Yorumlar:

Çocuğunuzla konuşma şekliniz onun beyin ve algısını değiştirir.

Ebeveynlerin birçoğu, çocuklarla konuşmanın onların gelişimine faydalı olduğunu bilir, fakat asıl önemli olan onlarla konuşma şeklimizdir.

İşin sırrı; onları karmaşık kelime yağmuruna tutmak yerine kelime hazinelerini arttırmaya çalışmak yerine onlarla güzelce sohbet etmektedir.

4-6 yaş grubu çocuklarla yapılan bir çalışmada bilişsel araştırmacılar karşılıklı yapılan bir sohbetin çocukların beyinlerini geliştirdiğini ortaya koymuşlardır. Yapılan testler ve MR taramalarına göre bu sohbetler çocukların beyin gelişimi ve dil becerilerini geliştirmektedir. Ailenin gelir durumu ve eğitim düzeyi bu sonucu değiştirmemiştir. Varlıklı ailedeki çocuklar ortalamada daha fazla dile maruz kalıyorlar ama fakir ama konuşkan ailelerden gelen çocuklar da varlıklı ailelerin çocuklarına benzer dil becerisi ve beyin aktivitesine sahipler.

“Önemli olan çocuğunuza konuşmanız değil, çocuğunuzla konuşmanızdır. Yani buradaki en önemli durum, çocuğunuza bir sürü şey söylemek değil onunla sohbet edebilmenizdir.

Yaşadığımız bu dönemde çocuğun kelime hazinesini ilk günden itibaren geliştirmeye yönelik çok fazla eğitimsel uygulama ve oyuncak var. Fakat çocukları kelime yağmuruna tutmak, gelişim için çok önemli bir şeyi gözden kaçırmak anlamına geliyor olabilir: insan ilişkileri ve sosyal etkileşim.

Asıl önemli olan çocuğunuzun sohbetine katılma oranınızdır, peki siz çocuğunuzla ne kadar sağlıklı iletişim kurabiliyorsunuz?

Sosyal ilişki ve duygusal bağlanmayla öğrenme fikri aslında bebeklerin dili nasıl öğrendiğini açıklayan teorilerle uyumludur. Bebekler en çok bağlı oldukları yetişkinleri izleyerek ve onları kopyalayarak öğrenirler. Bu yüzden de şarkı söylemek, sarılmak, oyunlar yaratıp oynamak eğitici olarak gördüğümüz teknolojik aletlerden çok daha önemlidir. Ayrıca çocukların en çok öğrendiği yolların başında oyun gelir, arkadaş ve yetişkinlerle oynanan hayali rol oyunları gibi…

Araştırmacılara göre; sohbet sırasında çocuğun diğer kişinin ne söylediğini anlamaya çalışmasını ve ona uygun şekilde cevap vermeyi pratik etmesini sağlar ve bu durum bilişsel becerilerini geliştirir.

Çocuğunuzla saatlerce konuşabilirsiniz ama eğer onunla ilişki içinde değilseniz, ilgisini çekecek bir konu hakkında karşılıklı sohbet etmiyorsanız, ona ihtiyacı olan dil işleme becerilerini veremezsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pelinsu Sarı Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)