ÇOCUKLUK ÇAĞINDA BAYILMA NEDENLERİ VE AYIRICI TANISI
Jeneralize nöbetler:
Epilepsi
Nedenleri:
Epileptik olmayan nöbetler,
NöbetSenkop**Tetikleyen nedenNadirGenelde üzüntü, stresDurumHer durumdaSıklıkla hasta ayakta iken, kalabalık, sıcak ya da stresli durumlardaBaşlangıçÇoğunlukla ani, kısa süreli aura dönemlerini takibende gelişebilirBayılma hissi, bulantı, göz kararması, terleme, sıcaklık duygusunu takiben gelişebilirMotor aktivite**Sıklıkla tonik ya da tonik klonik. Klonik hareketlerin sıklıkla karekteristik amplitüd ve frekansı vardır. Kompleks parsiyel nöbetlerde otomatizma gözlenir.Çoğunlukla hareketsiz, flask. Kısa süreli tonik spazım, klonik, hareketler koordine değildir, kısa süreli ve düşük amplitüdlüdür.
NöbetSenkop**Deri rengiSoluk ya da kırmızıSolukSolunumHırıltılı, ağızdan köpük gelirYavaş, yüzeyselİnkontinansSıklıklaNadirDil ısırmaSıkNadirKusmaNadirSıkKendini yaralamaSıklıklaNadirPostiktal durumSıklıkla sersemlik hali, konfüzyon görülür ya da hasta uykuya dalarGenelde postiktal değişiklik yokturBilinç kaybı**Genelde dakikalarSıklıkla 10 saniye ya da biraz daha fazla
Senkop (bayılma), serebral fonksiyonlarda geri dönüşümlü bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan kısa bir bilinç kaybı dönemidir.
Öyküde önemli noktalar;
Atak öncesi ile ilgili
Atak başlangıcı
Atak sırasında veya sonrasında
Atak dışı öykü
Oluşumunda en sık görülen mekanizmalar;
bağlı olarak serebral kan akımının azalmasıdır.
Kalp hastalıkları, kalp dışı nedenler, Hipoglisemi; kan glükoz düzeyinin 40mg/dl’den düşük olması durumudur.
Hipoglisemiye bağlı semptomlar ikiye ayrılır;
MSS depresyonuna bağlı semptomlar
(Konvülziyon, mental konfüzyon, koma, huzursuzluk, görme bozuklukları, garip davranışlar, apne, baş ağrısı)
Epinefrin artışına bağlı semptomlar
(Tremor, titreme, terleme, taşikardi, halsizlik, endişe, açlık hissi)
Presenkop belirtiler yatar pozisyona geçmekle düzelmez.
Hiperventilasyon, senkopun psikojenik nedenlerinden biridir.
Hiperventilasyon sendromunda görülen hipokapni, baş dönmesine, bazen de senkopa neden olabilir.
Beyin dolaşımının yavaşlaması sonucu biriken CO2 damar genişlemesine sebep olarak lokal kan akımını arttırır.
CO2’nin azlığı ise beyin arterlerinde daralmaya neden olarak iskemi belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Hiperventilasyonu düşündüren bulgular;
Parestezi
Uyuşukluk
Baş dönmesi
Üşüme
Tetani (nadir)
Venöz dönüş azalması
Normal miktarda venöz kanın kalbe dönmesi normal sol ventrikül outputunun ve sistemik basıncın dengede tutulması için gereklidir.
Sağ atriyum basıncının venüllerden 5-10 mmHg düşük oluşu venöz dönüşü sağlar.
Artmış intratorasik basınç (Valsavra manevrası, öksürük, nefes tutma, trakeal obstrüksiyon)
Azalmış venöz tonus
Azalmış damar içi volüm (Kanama ve dehidratasyona sekonder)
durumlarında venöz dönüş debiyi kritik derecede azaltacak kadar bozulursa senkop meydana gelir.
Serebrovasküler tıkanmaya bağlı nedenler
Semptomlar:
Başta doluluk hissi
Güçsüzlük
Baş dönmesi
Çocuklarda çok nadirdir.
Serebrovasküler oklüzyona bağlı hastalıklarda genellikle
Hemiparezi
Geçici körlük
Diplopi
Konuşma bozukluğu
Konfüzyon
Baş ağrısı
gibi kısa dönemli nörolojik sorunlar gözlenir.
Refleks ve Durumsal Senkop
Refleks senkop:
Durumsal senkop:
Ortostatik Hipotansiyon
Kişi ayakta dururken kardiyak atımı ve serebral arteryel kan basıncını yeterli düzeyde tutabilmek için bazı mekanizmalar devreye girer;
Venöz yoldaki iskelet kaslarının mekanik pompalama etkisi
Tek yönlü açılan venöz valvler
Barorefleks aracılı arteriyel kasılmalar
Serebral otoregulasyon
Refleks sinus taşikardisi
Ortostatik hipotansiyonda ayakta dururken arteriol ve venlerde oluşan normal adrenerjik vazokonstriksiyon mekanizmasının eksik ya da yetersiz oluşu kalpte refleks taşikardisi olmaksızın hipotansiyon görülür.
Kişi prodromal semptom olarak yalnız sersemlik hisseder.
Uzun süreli yatak istirahatı
Uzun süre ayakta durmak
Kan volümünü azaltan durumlar (kanama, dehidratasyon)
gibi presipite edici faktörler vardır.
ortostatik hipotansiyonun kötüleştirirler.
Vazovagal Senkop
Fizyopatoloji:
Normalde ayakta dururken venöz dönüş azalırken nabız artarak kalp debisi idame ettirilir.
Duyarlı bireylerde ise kalp hızını arttıran sempatik aktivite refleks mekanizma ile vagal aktivasyona neden olur.
Bunun sonucunda ise nabız düşerek serebral perfüzyon bozulur ve bilinç kaybı meydana gelir.
Tetikleyici faktörler;
Tanı için yapılacak testler;