Çocukluk Döneminde Sık Görülen Ev İçi Yaralanmaları

Yazar Miraç Ergen • 1 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Maalesef ki çocuklarda ev içinde kaza / yaralanma sık olmaktadır. Aşağıda ev kazalarına yol açabilecek riskleri anlattım. Özellikle beş yaşından küçük çocuklar için evinizde yapacağınız bu düzenlemeler yaralanmaları azaltmada çok etkili olacaktır.

Çocuk odasındaki pencerelerin camları güvenlikli olmalı. Pervaz yüksekliği 150 cm’in altında olan tüm pencerelerde çocuğun 10 cm’den fazla açamayacağı şekilde pencere güvenlik kilitleri kullanılmalıdır. Kilitler çocuğun açamıyacağı şekilde pencerelere monte edilmiş, acil durumlarda yetişkinler tarafından kolayca çıkarılabilecek konumda olmalıdır. Pencere önüne pencerelere ulaşımı kolaylaştıran herhangi bir mobilya veya eşya konulmamalıdır.

Çocukların üzerine çıkabileceği, 90 cm yüksekliğin altındaki eşyaların köşe ve kenarları keskin olmamalı, yuvarlatılmış olmalıdır.

Halı ve kilimlerin kaymasını önlemek için, bunların altında özel kaymayı önleyen malzemeler kullanılmalıdır.

Küçük çocukların ellerini, parmaklarını sıkıştırmaması ve merdiven gibi kullanıp üzerlerine tırmanmaması için çekmeceler ve dolaplar özel çocuk güvenlik kilitleri ile güvenli hale getirilmelidir.

Radyatör ve diğer ısı kaynaklarının önlerine dokunma veya üzerlerine düşme ile çocukların yanmalarını önlemek için özel güvenlik bariyeri konulmalıdır.

18 ay altındaki çocuklar (boyu 84 cm in altındaki) mutlaka çocuk karyolasına yatırılmalıdır. Çocuk karyolaları (çocuk üzerinde sürekli hareket edip tırmanacağından) dayanıklılığı ve dengesi sağlam olmalıdır. Karyola parmaklıklarının arası parmak ve el sıkışmaması ve başını sokup boğulmaması için 2,5 cm den dar, 6 cm den geniş olmamalıdır. Yatak ile karyola arasına yüzünün gelmesi ile boğulmasını önlemek için yatak ile karyola arasındaki boşluk 3-4 cm den fazla olmamalıdır. Karyolanın üst köşesi İle yatak üstü arasındaki yükseklik en az 75 cm olmalıdır. Çocuğun boyu 89 cm i geçtiğinde, çocuk karyolasından yerden yüksekliği 61 cm’den fazla olmayan erişkin yatağına (erişkinlerin kullandığı yatak ölçülerinde tek kişilik yatak) geçirilmelidir. Yatağının her iki yanına yataktan düşmeyi önleyen özel çocuk güvenlik korkuluğu yerleştirilmelidir.

Bebekler her zaman sırtüstü yatırılmalıdır. Uyanıkken gözlem altında, kısa süreli yüzükoyun yatırılabilirler.

Bir yaşından küçük bebeklerin boğulmasına neden olabileceğinden karyolalarda yastık asla kullanılmamalıdır. Özellikle yumuşak yastıklar boğulmayı kolaylaştırır.

Beşiklerin yanlarına konan kumaş koruyucular (kenar yastıkları) boğulmaya yol açabileceğinden sert olmalıdır. Yumuşak olursa çocuğun ağzı ve burnu kapanabileceğinden boğulma riski yaratacaktır. Ayrıca en az altı yerinden sıkıca bağlanmalıdır. Bağlama iplerinin uzunluğu 14 cm den fazla olmamalıdır ve kenar yastıkları çocuklar ayağa kalktıktan sonra kullanılmamalıdır.

Karyolanın üstünde dönence türü oyuncak varsa, oyuncağın karyolaya sağlam bir şekilde takıldığından emin olunmalıdır. Altıncı aydan sonra çocuk oturabildiği zaman kaldırılmalıdır.

Çocuk emzik kullanıyorsa, boğulmaları önlemek için zincir ve iple boynuna asılmamalıdır. Emzik ve benzeri maddeler omzuna tutulmamalıdır. Çocukların omuzlarına iliştirilen maddelere de ulaşarak aspire edebilecekleri unutulmamalıdır. 

Çocuk giysileri çabuk yanan naylon gibi sentetik kumaş cinsinden seçilmemelidir. 

Düşmelerin önemli nedenlerinden biri olan tekerlekli bebek yürüteçleri kaza riski nedeniyle kullanılmamalıdır. 

Yüksek bebek (mama) sandalyelerinin emniyet kemerli olmasına, bebeğin sandalye da iken yalnız bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

Karyolalar; pencere, perde ve pirizlerin yanına konmamalıdır. 

Küçük çocuklara zarar vermemesi için prizler kullanılmadığı zaman özel plastik koruyucular ile kapatılmalıdır. Priz koruyucularının hareketli olanları çocuklar tarafından rahatça çıkarılıp, ağıza alınıp boğulmaya neden olabileceğinden, sabit olanları tercih edilmelidir. 

Boğulmayı önlemek için perdelerin ve jaluzilerin açma-kapama iplerinin çocuğun ulaşamayacağı yükseklikte olması sağlanmalı ya da özel güvenlik gereçleri ile ipler çocuğa zarar vermeyecek şekilde tasarlanmalıdır. 

Kapının kapanmasını önleyecek, çocuk güvenliğine uygun özel gereçleri takılmalıdır. 

Duvara asılan tüm gereçler ve raflar çocuğun üstüne düşmeyecek biçimde, sağlam olarak asılmalıdır. 

Çocuğun duvara asılı nesnelere, raflara ve mobilyaların üzerine tırmanarak çıkmaya çalışması sonucu devrilmelerini önlemek için bu eşyalar uygun şekilde özel güvenlik ürünleri ile duvara sabitlenmelidir. 

Sarsıntıyla düşüp kırılacak vazo gibi eşyalar bulunduğu yere sabitlenmelidir. 

Mobilya ve geçiş alanlarının konduğu bölgeler dışında çocuklara makul ölçüde oyun alanı bırakılmalıdır. 

Masa, sehpa gibi köşeli ve keskin eşyaların köşe ve kenarlarına özel, çocuk güvenliği için yapılmış köşelikler takılmalıdır. 

Yüksekliği 90 cm altında olan mobilya ve eşyaların keskin köseli olmamasına dikkat edilmelidir. 

Cam mobilya, kapı ve alçakdaki pencereler için güvenlikli cam kullanılmalı veya kırıldığında dağılmasını önleyecek cam güvenlik filmi kullanılmalıdır. 

Pencereler için özel güvenlik kilitleri kullanılmalıdır. 

Acil durumda ulaşılabilecek telefon numaraları kayıtlı olmalıdır. 

Mutfakta zeminin Islanması halinde kaymayı önlemek için hemen silinmelidir. 

Deterjan ve temizlik malzemeleri ile zehirli maddeler ( insektist vs) çocukların ulaşamayacağı ve kapalı özel kilitli dolapların üst bölümlerinde veya özel güvenlik kilidi olan dolap ve kutularda saklanmalıdır. 

Çocuklar ocakların üzerinden veya mutfak tezgahından tava veya benzeri kapları çekip üzerlerine dökebilmektedirler. Bunu engellemek için özel engeller kullanılabilir. 

Ocaklar kullanılırken tava ve benzeri pişirme kaplarının saf ve tutacak yerleri-kulplar dışa dönük, çocuğun erişebileceği biçimde değil, ocak yönünde olmalıdır. 

Buzdolabının çocuk tarafından açılmaması için özel çocuk dolap kilitleri kullanılmalıdır. 

Ekmek kızartma makinası, kahve ve çay makinası gibi küçük ev aletleri, gerek kullanırken gerekse kullanılmadığı zamanlar, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. 

Çocuğun çekip üzerine dökmemesi devirmemesi için mutfak masası üzerinde örtü kullanılmamalı, yerine servis altlığı kullanılmalı veya örtü, masaya klipsle  tutturılmalıdır. 

Kucakta, yakın çevrede çocuk varken sıcak bir şey taşınmamalı, içilmemeli.

Elektrikli ev aletlerinin kablolarının sarkmasını anlayan özel, güvenlik için yapılmış kablo koruyucu kanalları kullanılmalıdır. 

Çakmak, kibrit gibi yanıcı, bıçak, çatal gibi kesici ve delici mutfak eşyaları çocukların ulaşabileceği tezgah üzerinde gibi yerlere konmamalı, çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve özel güvenlik kilidi altındaki çekmece veya dolaplarda muhafaza edilmelidir. 

Fırınların, ocakların, açma kapama ve ayar düğmeleri özel çocuk güvenlik kilidi ile kontrol altına alınmalı, ayrıca ısınabilen fırın camları için özel güvenlik engelleri kullanılmalıdır. 

Banyodaki küvetin, duş alanının ve döşeme zeminlerinin kaymaz özellikte malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. 

Duş alanının çevresindeki duş kabinin güvenlikli Temperli cam veya plastik malzeme olmasına dikkat edilmelidir. 

Banyoda elektrik prizleri, küvet, duş alanı, lavabo gibi islak bölgelere yakın olmamalı, kurutma makinası, traş makinası gibi banyoda kullanabilecek elektrikli gereçlerin kablolarının kullanımı sırasında lavabo üzerinden geçmeyecek şekilde konumlandırılmasına dikkat edilmelidir. 

Banyo ve tuvalet kapılarında, acil durum için çıkarılabilir menteşe takılmalıdır, böylece çocuğun tuvalette kalması gibi tehlike anında kapının dışardan açılması sağlanacaktır. 

İlaçlar, tuvalet ve banyo malzemeleri, makyaj malzemesi gibi zehirli madde içeren ürünler, çocuğun ulaşamayacağı yerlerde ya da özel çocuk kilidi bulunan çekmecelerde, özellikle ilaçlar, özel kilit sistemi olan kutular içinde saklanmalıdır. 

Banyo içinde çocuk birkaç dakika için bile yalnız bırakılmamalıdır. 

Çocukların tuvaletlerin içine düşmesi diğer bir boğulma nedenidir. Ayrıca ellerini ve parmaklarını tuvalet kapaklarının arasına sıkıştırabileceklerinden, tuvaletlerin kapakları daima kapalı ve özel çocuk güvenlik kilidi ile kilitli tutulmalıdır. 

Çocuğun başını çarpıp yaralanmasına engellemek için, küvetlerin içine kadar uzanan banyo musluklarının üzerine yumuşak özel koruyucular takılmalıdır. 

Banyoda veya evin herhangi bir köşesinde suyla dolu kova bırakılmamalıdır. 5 cm yüksekliğindeki suyun üç yaşından küçük bir çocuğun boğulması için yeterli olduğu unutulmamalıdır. 

Gardropların çekilince devremeyecek şekilde sabitlendiğine dikkat edilmeli, gardrop üzerine ağır eşyalar depolanmamalıdır. Gardrop kapılarının kilitleri içerden açılabilmelidir. 

Saç kurutma makinası gibi elektrikli aletler prizde takılı bırakılmamalıdır. 

Bozuk para ve diğer küçük nesneler çekmece, gece lambası, sehpa gibi eşyaların üzerinde bulundurlmamalıdır. 

Evde asla silah bulundurlmamalıdır. Ancak bulunuyorsa genelde yatak odasında saklandığından, bunun çocuk tarafından bulunamayacağından kesinlikle emin olunmalıdır. Kilit altında ve boş saklanmalıdır. 

Çocuğun bulunduğu yerde ulaşabildi tüm pencereleri özel güvenlik korucuları uygulanmalıdır. Aynı zamanda bu özel koruyucular bir yangın anında daha büyük çocuklar ve ebeveyn tarafından kolayca açılabilmelidir.  

Pencerelere takılan sineklik telleri, çocukların pencereden aşağıya düşmesine engelleyemeyeceğinden bunların koruyuculuğuna güvenilmemelidir

Kapılar, oyun alanına doğru açılmamalıdır. Çarpık kapanmasına karşı kapilara kapanmayı durdurucu gereçler takılmalıdır. 

Kapı kollarının çocuğun ulaşabilmesi için 100 cm’den yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. 

Mutfak, banyo, çamaşır odası gibi bölümlerin kapılarını özel güvenlik kilidi takılmalı ya da denetimsiz girilmesini engellemek için özel çocuk güvenlik kapıları kullanılmalıdır. 

Çocukların parmaklarını sıkıştırmalarını önlemek için tüm kapilara parmağın sıkışmasını önleyen özel koruyucu gereçler takılmalıdır. 

Evin çıkış kapılarını çocuğun erişemeyeceği şekilde sürgü takılmalı ve bu sürgüler kapalı tutulmalıdır. 

Merdivenlerde, yerden en az 90 cm yüksekliğe kadar korkuluk yapılmalıdır. Korkuluklar (tırabzan) dikmelerinın arası 10 cm’den fazla olmamalıdır. Bunun yanında çocuklar için düzenlenen merdivenlerde basamaklardan 60 cm yükseklikte ikinci bir el tutamağı olmalıdır. Bu tutamakların yüksekliği yanında eğimi yer aldığı merdivenin eğimi ile aynı olmalı ve merdiven boyunca kesintisiz devam etmelidir. 

Basamaklar arasında boşluk olan merdivenlerde (cam-metal merdiven) merdiven basamaklarının arasındaki yükseklik/açıklık çocuğun aradan düşmemesi için 10 cm’den fazla olmamalıdır. 

Merdiven basamakları kaymaz madde ile kaplanmalıdır. 

Bütün merdiven alanının doğal veya yapay aydınlatma ile iyi aydınlatılmış olmasına dikkat edilmelidir. 

Merdivenlerin başına ve sonuna mutlaka özel çocuk güvenlik kapısı yerleştirilmeli, kapıları kapalı tutulmalıdır. 

Balkonlar eğer yerden 60 cm daha yüksekse mutlaka Torabzan konulmalıdır. 

Balkon veya veranda Tırabzanının yüksekliği 100 cm den az olmamalıdır. 

Balkon Trabzanları dikmelerinin arası 10 cm’den fazla olmamalıdır. 

Balkonlar 300 cm’den yüksek ise Trabzanların yüksekliği en az 120 santimetre, tercihen 135 cm olmalıdır. 

Balkon korkulukları çocuğun tırmanmasına olanak vermeyecek şekilde tasarlanmalıdır. 

Balkonlarda çocuğun üzerine tırmanacağı sandalye, tabure gibi eşyalar bulundurulmamalı, salıncak kurulmamalıdır. Çocuk balkonda yalnız bırakılmamalıdır.

Yürüteç, hoppala, zıppala ev kazalarına yol açabileceğinden ve kalça eklemine zarar verebileceğinden kullanılmamalıdır. 

Çocuklara bileklik, kolye vs takılmamalıdır. Özellikle son dönemlerde moda olan kehribar kolye boğulmalara neden olabileceğinden takılmamalıdır.

Ev dışı kazaları önlemek için alınacak önlemler: 

Çocuklar 13 yaşına araç içinde arka koltukta oturmalıdır. 

Bebekler araç içinde doğumdan itibaren 8-9 kg olana kadar veya bir yaşına gelene kadar (ideali iki yaşına kadar) arka koltukta, bebek koltuğunda ve yüzü arkaya bakacak şekilde ebeveyn eşliğinde seyahat etmelidir. 1-4 yaş arası ve 16 kg a kadar olan çocuklar yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda seyahat edebilir. Dört yaşından büyük ve 30 kg’a kadar olan çocuklar yükseltici koltuk kullanabilir. 150 cm altı, 36 kg altı olan çocuklar çocuk bağlama Sistemleri kullanmalıdır. 135 cm üstünde, 36 kg üstünde olan çocuklar ön koltukta oturmama kaydı ile koltukların emniyet kemerini kullanabilirler.

bisiklet, kaykay, scooter kullanırken kask, dizlik mutlaka kullanılmalıdır. 
Yüzme havuzunda 120-150 cm lik bariyer olmalıdır. 
Oyun alanı yer zemini hem yeterince yumuşak, hem de sağlam olmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)