Çocukluk Hatıraları İle Barışık Olmak

Yazar Hilal BebekPsikolog • 18 Mart 2018 • Yorumlar:

Olumsuz çocukluk hatıralarımızın etkisinden kurtulmanın yolu, onları unutmak olabilir mi? Kişi beyin travması, Alzheimer hastalığı (demans-bunama) gibi beyinde yıkıcı etkisi olan bir rahatsızlık geçirmedikçe çocukluk hatıralarını unutması imkânsızdır. Dolayısıyla “doktorum, beynimin silinmesini sağlayın ki her şeyi unutayım!” beklentisi gerçekçi bir istek olamaz.

Unutmak yerine hatıralarımızla barışık olmamız ve yeri geldiğinde mizahi yaklaşımla onlarla yüzleşebilmemiz mümkün müdür? Sağlıklı bireyler bu soruya yaşantılarıyla “evet” diyorlar. Kişi hatıralarından dolayı ıstırap yaşadığında, kendisine şu soruyu sorarak kendinde farkındalık geliştirebilir ise rahat bir nefes alabilir: “bugün yaşadığım olaya bağlı huzursuzum, acaba yaşadığım olayı değerlendirirken mevcut yaşıma göre mi düşünüp tepki veriyorum? Yoksa çocukluk veya ergenlik dönemimdeki gibi mi düşünüp tepki veriyorum?”.

Çocukluk hatıralarımızı çağrıştıran her güncel olay karşısında çocukluk ve ergenlik dönem düşüncelerimizle değil, mevcut yaşımıza uygun düşüncelerimizle hareket edebilir isek mutlu bir birey olarak hatıralarımızla barışık kalabiliriz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)