Çoğul Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Toplumda çoğul gebelik görülme oranları giderek yükseliyor. Çoğul gebelik nedenleri arasında anne olma yaşının 30 ve üzerine çıkarak giderek artması, üremeye yardımcı teknikler ile doğum kontrol haplarının kullanımı önemli rol oynuyor.

İkiz gebelik nedir?

İkiz gebelik tek ya da çift yumurta ikizi şeklinde görülür. Tek yumurta ikizi, döllenmiş yumurtanın ayrılarak iki fetüse dönüşmesiyle oluşur. Burada her iki bebekte de benzer genetik özellikler söz konusudur. Bebekler birbirine tıpatıp benzerler ve aynı cinsiyete sahiptirler. Çift yumurta ikizi ise, iki yumurtanın iki farklı sperm tarafından döllenmesi ile oluşur. Bu durumda bebeklerin ikisi kız ya da ikisi erkek veya biri kız biri erkek olabilir. Genetik olarak ise benzerlik dışında birbirlerinden farklı olurlar.

Çoğul gebelik anne adaylarını zorlayabiliyor

Çoğul gebelik yaşayan anne adayları tek bebek bekleyen anne adaylarına kıyasla hamilelik belirtilerini daha şiddetli yaşayabilirler. Kusma, bulantı, uykuya eğilim, midede yanma ve yorgunluk gibi bu belirtiler ciddi anlamda sıkıntı yaratabilmektedir. Özellikle bebekler büyümeye devam ettikçe anne adayının karın ağrısı ve nefes almada güçlük yaşama problemleri daha fazla olacaktır.

Erken doğum riskine karşı yakın takip gerekli

Çoğul gebelik yaşayan anne adayları ve bebeklerinin yakın takibi büyük önem taşır. Birden fazla bebek taşımak, erken doğum, normal doğum riskinde artış gibi gebeliğe bağlı birtakım problemlerin görülme riskini artırmaktadır. Taşınan bebek sayısı arttıkça gebeliğe bağlı komplikasyonlar da yükselmektedir.

Çoğul gebelik için anne adaylarının dikkat etmesi gereken 4 başlık

  • Diyet: Bebek sayısı birden fazla olduğu için anne adayı beslenmesine büyük özen göstermelidir. İkiz gebelere günde yaklaşık 2.700-2.800 kalorilik diyetler önerilmelidir.

  • Az kilo alımı: Bu süreçte kilo alımını kontrol altında tutmak büyük önem taşır. İkiz gebeler gebelik süresince ortalama 15 kg. almalıdırlar.

  • Demir takviyesi: Çoğul gebeliklerde kansızlık daha sık görüldüğü için günde 60-100 mg demir takviyesi uygun olacaktır.

Az hareket, bol istirahat: Gebeliğin özellikle son aylarına doğru örneğin seyahat ve aşırı egzersiz gibi birtakım fiziksel aktiviteleri kısıtlamak ve dinlenme aralıklarını uzatmak daha iyi olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Banu Göker Özdemir Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)