Çok Bahsedilen Her Yerde Duyduğumuz Postür Ne Demektir?

Yazar Çağrı Perçem • 24 Nisan 2024 • Yorumlar:

Latinceden dilimize uyarlanan postür yani aslında positura kelimesin kelime anlamı duruş demektir .Kelime anlamını birazcık açacak olursak duruş bizim basit temel ihtiyaçlarımızda , günlük fonksiyonel hayatta ve daha bir çok alanda kas iskelet sistemimizin yer çekimine karşı tavrıdır. Konu doğru postüre gelince bir çok görüş duymanız mümkün. Bundan daha önceki yıllarda bilim insanları postürü bir kalıba koymayı daha doğru buluyordu. Yani sizin kulak memenizle omuz başınız arasında , omuz başınızla dirseğiniz arasında ve daha bir çok yerde belirli sayılar üzerinden bir kalıp vardı .Aslında bakarsak günlük fom ksiyonel hayatta ağrısız olarak geçirdiğimiz duruş sizin için en doğru postürdür. Çünkü biliyoruz ki doğru postürde değilseniz kas iskele sisteminiz size ağrı alarmı verecektir. Ancak kas iskelet sisteminde ki bazı dengesizlikler kısalıklar ve buna benzer şeyler egzersiz yapmak istediğimizde kas iskelet sistemine binen kuvvet dağılımını değiştirebileceği için bizlere bazı problemler ve hatta bazen ciddi problemler oluşturabilir. Bunu düzeltmek için egzersize ve ya bir spora başlamadan önce kas iskelet sistemimizin bir fizyoterapist tarafından değerlendirilmesi ve eğer görülürse burada ki dengesizliklere göre egzersizleri oluşturmak çok önemlidir :

2)Bize biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Başkent Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldum. Eğitimim sırasında ve sonrasında bir çok manuel terapi ve egzersiz eğitimleri aldım. Sağlık alanında multi disipliner çalışmanın önemi düşünülünce Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon bölümünde 7 yıl süresince çalışmış olmamın hastayı değerlendirme açısından bana olan katkılarının üzerine sporcu rehabilitasyonu, ortopedik rehabilitasyon ve egzersiz konularında ulusal / uluslararası bir çok kongre, toplantı ve kursa katılarak fizik tedavi ve rehabilitasyon alanı hakkında farklı bakış açıları edindim.

Hastalıkların sonuçlarının her insanda farklı etkiler göstereceğini belirten ''hastalık yoktur hasta vardır" ilkesini benimsemiş bir fizyoterapist olarak en çok önem verdiğim terapi basamağı DEĞERLENDİRME'dir. Çünkü inanıyorum ki bu aşamadaki sorular, sizin günlük hayatta ki aktiviteleriniz, amaçlarınız hatta uyku düzeniniz terapi haritamızı oluşturan olmazsa olmaz öğelerden olacaktır. Bu sebepten dolayı hasta ve danışanlarımla beraber ilk önceliğim değerlendirme şemasını doğru çizebilmektir.

Kariyerime önce özel kliniklerde başladıktan sonra çeşitli branş ve seviyelerde birçok spor kulübünde görev aldım. Şu anda ise kendi merkezimde profesyonel sporculara ve sedanter bireylere aktif olarak hizmet vermekteyim .

Unutmayın ki ağrısız yaşam mümkün…

  1. Duruş bozukluğu neden daha çok masa başı çalışanlarda oluyor ve  önlenilebilir mi ?

Anatomik olarak insan incelendiği zaman bir çok canlıda olduğu gibi yaşamda kalmak , günlük foksiyonel işlerini tamamlayabilmek ve sosyal olarak ilgilendiği alanlarda faaliyet gösterebilmesi için hep elleri önde öne doğru hareket kabiliyeti kazanır . Öyle ki geri geri yürüyen birini görmek veya ters basket atmaya çalışan bir basketbolcu görmek çok mümkün olmayacaktır.

Ellerimiz önde faaliyet gösterirken istemsiz bir şekilde omuz kuşağı kaslarımız kendini serbest bırakmaya çalışacak ve sürekli bilgisayar kullanan bir mimarı düşünürsek sırtımız eğrilmeye ve boynumuz bükülmeye başlayacaktır . Ayakta iş yapmak peki ekstra ne kazandırıyor ? Ayakta çalışırken kol harekeketlerimiz daha ritmik ve geniş açılarda olduğu için bu durum sırtımızı eğmemizin ve boynumuzu bükmemizin önüne geçerek aslında duruşumuzu korumamız yönünde bize destek oluyor.

Başka bir meslek grubundan örnek verelim diyetisyen arkadaşlarımız masa başında danışanlarıyla sürekli iletişim içinde ve günlerini böyle geçiriyorlar aslında aralıklı olarak ayağa kalkmak her yarım saatte bir olacak şekilde ve basit egzersizleri az tekrar yaparak diyetislenlikte ve mimarlıkta olduğu gibi bir çok meslek grubunda mesleğimizin omurgamıza olan negatif etkisi azaltabiliriz hatta ortadan kaldırabiliriz. Hatta bu hareketliliği işimizin bir parçası haline getirerek daha aktif hale getirebiliriz . Nasıl mı ? Mesleğimizde kullanmak zorunda olduğumuz cihaz ve ekipmanları kendi çalışma alanımızdan uzak bir yere koyarak bu mesafede düzenli olarak bir hareket açığa çıkarabiliriz .

MASA BAŞI ÇALIŞANLAR İÇİN PRATİK ÖNERİLER 

1)Bilgisayarınız ve eşyalarınız  göz hizanızda olsun.

2)Sandelyeniz de ergonomik bir yastıkla bel boşluğunuzu doldurabilirsiniz.

3) Aralıklarla masanızdan kalkın ve harekete geçin.

4) Basit nefes egzersizleri ve sırt mobilizasyon egzersizleri öğrenin bunları aralıklı olarak iş yeriniz de uygulayın.

5) Ağrı olmasını beklemeyin ve uzmana başvurun .

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Çağrı Perçem Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)