Çölyak

Yazar Taha YanalakDiyetisyen • 2 Mart 2020 • Yorumlar:

Merhabalar efendim. Tüm dünyada olduğu gibi bizim de önemli besin kaynaklarımızdan olan tahıllar grubu bazılarımızın tüketimi için pek de uygun olmayabiliyor. Kim bu bazıları? Evet tam olarak da Çölyak hastalarından bahsediyorum. Ne yazık ki tek tedavisi yaşam boyu glutensiz beslenmektir. Ancak günümüzde pek çok sağlıklı birey de glutensiz besleniyor ve bunu destekliyor. Peki buna gerek var mı? Eğer glutene vücudunuz herhangi bir tepki göstermiyorsa yani çölyak hastası değilseniz hiç de gerek yok efendim! Çölyaklılar glutensiz beslenmeli dedik ama nelerde var bu gluten? Hemen sayalım: buğday ve türevleri, arpa, çavdarda bulunmaktadır. Bunların yerine mısır, karabuğday, kinoa, chia tüketebiliriz. Evet nelerden uzak durmamız gerektiğini öğrendik.

Peki aldığım ürünlerde gluten var mı nasıl anlayacağım diyor olabilirsiniz. Şimdi de bunu nasıl anlayacağız ona bir bakalım. Ürün satım alırken aslında hepimizin ama özellikle de çölyaklıların dikkat etmesi gereken en önemli konu “besin etiketi okuma”. Neden bu kadar önemlidir etiket okuma? Çünkü günümüzde bazı ürünler ticari amaçlar için glutensiz ibaresi bulundursa da gluten içermektedir. İşte tam da bu sebepten dolayı ürünlerin üstündeki “gluten free” yazısına kanmamak ve etiketi okumamız gerekir.

Glutenin çölyak hastaları tarafından tüketilmemesi gerektiğini ve bunların yerine geçebilecek alternatif besin maddelerini öğrenmiş olduk.

Peki sağlıklı bireyler de glutenden çölyaklılar kadar kaçmalı mıdır?

Elbette hayır.Gluten sağlıklı bireyler için de sanıldığı kadar büyük bir risk oluşturmamaktadır. Aksine sağlıklı bireylerde gluteni hayatımızdan çıkarmak bazı semptomlara neden olabilir. Bunlara örnek olarak bağırsak florasında bozulma, vitamin mineral emiliminde yetersizlik, villusların kısalması ve birbirine yapışmasını verebiliriz. Işte bu görülen belirtiler ve uzun vadede daha birçok görülebilecek semptomlara karşı sağlıklı bireyler gluteni hayatlarından çıkarmamalılar.

Glutensiz yaşam çölyaklılar içindir.Yani sevgili okurlar eğer tüketimi vücudunuza bir zarar vermiyorsa glutenden kaçmayalım. Belki de benim vücudum için ekstra kalori diye düşünebilirsiniz ama bu yanlış bir düşünce olacaktır. Eğer fazla kalori almak istemiyorsanız yeterli dengeli beslenebilir, fast-foodlardan şekerli ve asitli içeceklerden, bol yağlı tuzlu ürünlerden de uzak durabilirsiniz ve bunun için de gluteni hayatınızdan çıkarmanıza gerek yoktur. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)