Coronavirus Salgını Sürecinde Ebeveynlerin Çocuklarına Destek Olabilmesi İçin Öneriler

Yazar Sezin BaşoğluPsikolog • 13 Nisan 2020 • Yorumlar:

Son günlerde hepimizin gündeminde olan coronavirus salgını var. Yetişkinler olarak bu durumun

etkilerini yaşarken bir taraftan da çocuklarımıza rehber olmaya çalışıyoruz. Bu yaşadığımız süreçle ilgili çocuklarımıza nasıl yaklaşmalı ve nelere dikkat etmeliyiz? Yazımıza göz atın. Çocuklarımızın öncelikle durumla ilgili sorularını yanıtlarken doğru ve güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgiyi yaşını göz önünde bulunduracak şekilde onunla paylaşmalıyız. Özellikle okul öncesi dönemindeki çocuklar için soyut ifadelerden ve uzun anlatımlardan kaçının. Söylemleriniz anlaşılır ve güven verici olmalıdır.

Çocuğunuz size merak duygusuyla bir çok şey sorabilir. İyi bir dinleyici olmanız bu soruları yanıtlarken doğru bir yol izlemenizi sağlayacaktır. Sorularını geçiştirmeyin, özen gösterin  ve bu süreçle ilgili  duygularını ifade etmesine fırsat verin. Sizin rehberliğinize ihtiyacı var ☺ Bu süreçte  Zaman Yönetimi  yine en çok karşılaştığımız zorluklardan biri olabilir bu nedenle en baştan rutini korumak gerekir. 

Hayat içinde belli bir rutinimiz var ve bu rutini korurken plan yapmak çok önemli…Rutini korumak 

sürece uyum sağlamayı kolaylaştıracağı için Çocuğunuzla birlikte (yaşına göre) oyun zamanı, yemek  zamanı, çalışma zamanı gibi bir program oluşturabilirsiniz. Oyun oynamak, resim yapmak, günlük  tutmak gibi  çocuğun iç dünyasını yansıtmasını ve kaygısını azaltmaya çalıştıran aktivitelerdir bazen  sözel olarak hissettiklerini sizinle paylaşmasa da bu şekilde yansıtmasını sağlar. Gözlem yapın ☺ 

Teknolojik aletlere sınır koyun, özellikle haberler ve sosyal medyadan uzaklaşmasını sağlayın. Okul  öncesi ve ilkokul yaşındakiler içindurumu algılamakta ve anlam karmaşası yaşamamaları yaşamalarını  da engellenmiş olur. Bunun yerine yaşına uygun, gelişimini destekleyici ve birlikte izleyebileceğiniz  programlar seçin…Yanında olduğunuzu hissettirin ☺ Sorumluluk vermekte gelişimini destekleyici ve  üretken olması için önemli unsurlardan biridir. Olumlu davranışlarına olumlu geri bildirimlerde bulunarak sorumluluk almasını pekiştirebilirsiniz…Unutmayalım bu geçici bir süreç, hiçbir olay veya durum aynı zaman diliminde olduğu gibi aynı şekilde, aynı koşullarda  kalmamıştır ancak süreçte  birbirimizi desteklemek hem kaygımızı azaltacak  hem de süreci iyi yürütmemizi sağlayacaktır. Eğer çocuğunuzun davranışlarında, duygu durumunda değişkenlik (agresyon, zarar verme gibi) gözlemliyor  ya da bilgi almak istiyorsanız profesyonel yardım almakta çözüm getirici olacaktır.

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞI KORUMAK İÇİN 10 ADIM

  • GÜVENİLİR BİLGİ KAYNAKLARINIZI BELİRLEYİN VE DOĞRU BİLGİ ALMAYA ÇALIŞIN :  Tespit edin

 

  • -DUYGULARINIZI PAYLAŞIN : Yanınızdaki kişilerle duygularını ve düşüncelerinizi ifade edin

 

  • -ZİHNİNİZİ MEŞGUL EDİN : Kendinizi meşgul olabileceğiniz aktivitelere yönlendirin

 

  • -SÜREKLİ BU KONUYLA İLGİLİ KONUŞMAKTAN KAÇININ : Farklı konulardan konuşmak kendinizi iyi hissettirir

 

  • -GÜN İÇİNDEKİ ZAMANINIZI PLANLAYIN : Belli bir düzeniniz olsun

 

  • -GEVŞEME TEKNİKLERİ UYGULAYIN : Meditasyon, yoga, düzenli nefes egzersizleri gibi

 

  • -OLUMLU DÜŞÜNMEYE ÇALIŞIN : sürecin geçici olduğunu unutmayın ve kendinize günlük hedefler koyun

 

  • -UYKU VE BESLENME DÜZENİNİZE ÖNEM VERİN :  Uyku süreniz ve beslenmeniz bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir

 

  • -KONSANTRASYONUZU SÜRDÜRDÜĞÜNÜZ AKTİVİTELERLE UĞRAŞIN : Dikkatinizi odaklayabileceğiniz 

 

  • -EVDE EGZERSİZ  YAPIN

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sezin Başoğlu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)