Covid-19 Ağız ve Diş Sağlığınızı da Etkilemesin…

Yazar Mithat TerziDiş Hekimi • 10 Nisan 2020 • Yorumlar:

Günümüzün pandemik rahatsızlığı olan covid-19 eğer dikkat edilmezse ağız ve diş sağlığımız üzerinde kalıcı tahribatlar bırakabilir. Bu pandemi insanlar üzerinde stres oluşumuna yol açmıştır. Stres bireyde beslenme düzeninin değişimine ve ağız bakımının ihmal edilmesine neden olarak dişeti hastalıklarına ve dişlerde çürük oluşumuna davetiye çıkarır.
Covid-19 karantinası altındaki bu günlerde evde geçirdiğimiz zaman artmış ve beslenme düzenimizde değişimleri de beraberinde getirmiştir. Televizyon izleme ve sosyal medya takibi esnasında stresin de etkisiyle farkında olmadan sürekli bir şeyler atıştırma isteği artmaktadır eğer dikkat edilmezse tüketmiş olduğumuz bu gıdalar genel sağlığımızın yanında ağız ve diş sağlığımızı da tehdit edecektir. Günde en az 2 kez diş fırçalamayı arayüz temizliğini diş ipi ve arayüz fırçalarıyla yapmayı ihmal etmemeliyiz.
Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 salgınlarının uluslararası endişe verici bir halk sağlığı için acil durum oluşturduğunu açıkladı. Diş hekimleri ve çalışanları, yüz-yüze iletişim ve tedavi esnasında tükrük, kan ve diğer vücut sıvılarına maruz kaldığı ve keskin aletlerin kullanımıyla 2019-nCoV enfeksiyon riskine maruz kalmaktadır.

Virüsün yayılımını önlemek ve pandemi durumunu kontrol altına almaya yardımcı olmak için enfeksiyon kontrol önlemleri elzemdir. Diş klinikleri ortamlarının özelliklerinden dolayı, diş hekimleri ve hastalar arasında çapraz enfeksiyon riski yüksek olabilmektedir. Kişilerarası bulaşın temel olarak solunum damlacıkları, havayla çalışan aletlerin ortaya çıkardığı aerosoller ve temas yoluyla gerçekleştiği gösterilmiştir.
Bu nedenlerden dolayı bu süreçte sürekliliği olan şiddetli diş ağrısı, dişetinde, yüzde veya boyunda şişme, ağız içerisinde durmayan kanamalar, travma nedeniyle dişin sallanması, kırılması ve yerinden ayrılması gibi acil durumlar dışında diş tedavilerinin ertelenmesi sizin, ailenizin ve  sağlık çalışanlarının sağlığını riske atmamak için çok önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mithat Terzi Periodontoloji, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)