Covid-19 Anksiyetesi

Yazar Mehmet Tarık ÇayPsikolog • 10 Mart 2021 • Yorumlar:

2019 Kasım ayında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını şu anda Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel verilerine göre tüm dünyada 71 milyon vaka ve 1.6 milyon ölüme ulaşmıştır. Yaşanılan bu durum karşısında insanlar fiziksel korunma çabasının yanında zihinsel anlamda büyük bir baskı ile karşılaşmışlardır ve durum Covid-19 Anksiyetesi olarak litaretürdeki yerini almıştır. Geçmiş yıllarda buna benzer salgın hastalıkların yaşandığı yılları inceleme altına alarak günümüzle ilgili çıkarımlar yapmayı hedefleyen bilim insanları ilk saptamalarına göre ölüm, ayrılık, acı çekme ve sevdiklerini kaybetme korkularının insanları panik, korku, heyecan ve stres gibi durumlarla karşı karşıya getirdiklerini yazmışlardır. Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart 2020 yılında Covid 19 salgınını küresel bir salgın olarak duyurmuş ve tüm dünya ülkelerinin salgınla mücadelede ortak tavır sergilemesi gerektiğini duyurmuştur. O tarihten itibaren yapılan araştırmalarda bireylerde covid-19 virüsüne yakalanma korkusu şeklinde tarif edilen bir panik, stres, korku ve heyecan durumu başlamıştır. Virüse yakalanan insanların hasta olmadan önceki ruh durumlarına göre daha az stresli oldukları gözlemlenmiş ve araştırmalara kaydedilmiştir. Türkiye’de sağlık bakanlığının da onaylayıp önerdiği DSÖ önerilerine göre tüm dünyada pandemi döneminde yaşanacak psikolojik rahatsızlıklar için psikiyatri uzmanları, klinik psikologlar ve diğer ruh sağlığı çalışanlarının bu dönemde bir arada iş bölümü yaparak çalışması gerektiği, covid-19 salgını ile ilgili düzenli ve gerçeğe uygun bilgilerin toplumla açık ve net bir biçimde paylaşılması ve her türlü bilginin insanlara ulaştırılarak onların aydınlatılması gerektiği, Şartlar el verdiğinde yüz yüze, mümkün olmadığı durumlarda uzaktan (telefon ve internet aracılığıyla) psikolojik destek sağlanması gerektiği vurgulanmıştır.

İnsanların yaşanılan bu zor dönemin geçici olduğuna ve hayata dair umutlarının kaybedilmemesi gerekildiğine dair hatırlatmalar yapılmasının gerekli olduğunun vurgulanması ve devamında bireyin içinde yaşadığı stres ve panik durumunda yapması gerekilenler de yine sağlık kuruluşları tarafından şu şekilde özetlenmiştir;

Durun. Nefes alın. Düşünün.

İleti̇şi̇m kurun. Sağlık rutinini belirleyin. Nezaket göstermeyi ihmal etmeyin.

Destek istemekten çekinmeyin.

Bireylerin kesinlikle destek almaktan çekinmemesi gerektiği ve bu dönemde covid-19 salgınının sebep olduğu anksiyete bozukluğunun tedavisi için uzmanlara başvurması gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)