Covid-19 İle İlgili Diş Hekimliği Uygulamalarında Standart Önlemler

Yazar Mehmet TürktunçDiş Hekimi • 27 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Yeni koronovirus infeksiyonu-2019 (COVID-19) diğer koronavirus enfeksiyonları gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virus içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1-1.5 metreden yakın) gereklidir. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, ağıza giren solunum damlacıkları ya da yakındaki insanların burunlarına ve muhtemelen akciğerlere solunabilir.

Bu noktada hem hastaların hem de hekimlerin bazı sorumlulukları yerine getirmeleri gerekmektedir. Herhangi bir belirtisi olan hastanın ilk olarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi tavsiye edilmektedir.Tedavi amacıyla kliniklere başvuran hastaların olabildiğince refakatçi olmadan tek gelmeleri,kliniklerde uygulanan ateş ölçümü ve dezenfektan kullanımı gibi tedbirlere uymaları,tedavi için bekleme esnasında maskenin takılı olmasına özen gösterilmelidir.Öksürme hapşırma gibi durumlarda ağız mendil veya kolla kapatılmalı, çıplak elle kesinlikle kapatılmamalıdır. Tedaviye başlamadan önce eller yıkanmalı ve antiseptik içeren sularla gargara yapılmalıdır.Hekimler ise eldiveni giymeden önce ve çıkardıktan sonra ellerini yıkamalıdırlar.Aynı zamanda tedavi sırasında siperlik takarak hem hastayı hem de kendilerini korumaları gerekmektedir.Bazı tedavi uygulamalarında tulum veya önlük giymeleri de önerilmektedir.Tedavi sırasında kullanılan tüm donanımlar klinikten çıkmadan çıkarılmalı ve tek kullanımlık olanlar atık olarak diğer donanımlar steril edilerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.Tedavi sonrasında klinik havalandırılmalı, tüm ortam dezenfektanlar ile dezenfekte edilmelidir.Hastalar arasında zaman konularak klinik tekrar kullanıma hazır hale getirilmelidir.

Bu kurallara dikkat etmek pandemi sürecinde hem hekimlerin hem de hastaların üzerine düşen sorumluluklardır.Bu kurallara uymak bizi daha rahat bir ortama kavuşma noktasında elimizi güçlendirecek ve o günleri bize daha da yakınlaştıracaktır.Okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)