Covid-19 ve Ruh Sağlığını Korumak İçin Öneriler

Yazar İlknur ÖzhanAile Danışmanı • 1 Nisan 2020 • Yorumlar:

Covid-19 virüsü tüm dünya genelinde yayılmaya devam ettikçe salgın ile ilgili kaygı da her geçen gün artıyor. Sürekli yüksek kaygı ise hem psikolojik ve fizyolojik sağlığımızı olumsuz etkiliyor hem de kriz karşısında yapıcı çözümler bulmamıza engel oluyor. Kaygının artması, vücuttaki stresi arttırmakta, artan stresin sürekli bir hal alması is bağışıklık sistemimizi olumsuz etkilemektedir.

Bu zorlu kriz döneminde, sağlık çalışanlarının da ruhsal açıdan etkilenmemesi kaçınılmaz. Bunu en aza indirmek için birkaç önerilerim olacak.

  • Sakin kal, tedbir al.

Öncelikle sakin olmak lazım. Bu kaygı, “tedbirli olmak” ile “hayatını kontrolsüzce kısıtlamak” arasındaki sınırları kaybeden kişide psikolojik sorunlara yol açıyor. Alınan tüm el yıkama, izolasyon gibi önlemler virüsü yok etmek için alınan tedbirlerdir, var etmez.

  • En hızlı yayılan virüs, paniktir.

Panik duygusu virüsün kendisinden daha hızlı yayılır. Özellikle panik yapmadan ve sizi paniğe sevk edebilecek kişi ve konuşmalardan uzak durmaya gayret edin. 

  • Her tedbir dozunda güzel.

İlgili birimlerce ve otoritelerce paylaşılan güvenlik ve sağlık önlemleri dışında daha fazla önlem almak, düşünsel baskı oluşturup kaygı seviyesinin daha fazla artmasına neden olacaktır. Bu nedenle otoritelerce verilen bilgilere güvenmekte fayda var.

  • Haber kaynağı korku kaynağı olmasın.

Gerçekçi olmayan haber kaynaklarından uzak durmaya özen gösterin. Gerçekçi olmayan korkuyu, gerçekçi olmayan haberler tetikler. 

  • Belirsizliği kabul edin.

Artan belirsizlik, kişiyi kaygıya karşı savunmasız hale getirir. Kesinlik arayışı içinde olan davranış ve düşüncelerinizi yavaşlatarak, adım adım belirsizlikle yüzleşmeye çalışın.

  • Bedeninizin sesine kulak verin.

Kaygı ve korkunun neden olduğu kalp çarpıntısı, öfke, nefes düzensizliği gibi fiziksel etkileri hissediyorsanız nefes egzersizleri, bulunduğunuz ortamı kısa süreliğine terk etme gibi psikolojik dengenizi koruyacak eylemlerde bulunun.

  • Gerekirse yardım alın

Kaygı ve benzeri durumlara karşı savunmasız olan kişilerin ( özellikle anksiyete bozukluğu, panik atak, paranoya, histerik kişilik özelliği gösteren) profesyonel yardım almaları gerekir. Zorlandığınız durumda yardım alabileceğiniz kişilere kolayca nasıl ulaşabileceğinizi belirleyiniz. 


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)