Covid-19 Vücudumuzu Nasıl Etkiledi?

Yazar Ayfer AydınDermatolog • 14 Nisan 2021 • Yorumlar:

1-Covid19 süreciyle başladığımız maske kullanımı cildimizi nasıl etkiledi ?

-Hepinize güzel bir hafta diliyorum . Yaşadığımız bu süreç ,pandemi , artan endişe maddi ve manevi sıkıntılar, boşa çıkan beklentiler , çocukların gençlerin yaşam ile ilgili gelecek endişeleri belki de hayatlarımızdaki en zor sınavı yaşıyoruz .

Bu süreçte sağlığımız için almak zorunda olduğumuz tedbirler ; özellikle cilt sağlığımızı olumsuz yönde etkiledi . Maske kullanımı virüsten korunmanın en temel yoludur .Hatta maske kullanma zorunluluğumuz var . Hem kendi sağlığımız hemde başkalarının sağlığı açısından . Maske kullanma özellikle gençlerde ve çocuklarda sivilce oluşumunu ciddi şekilde arttırdı. Daha once hiç sivilcesi olmayan insanlarda dahi siyah noktalar ,yağ butonları ve sivilcelenmeler görülmeye başlandı. Stress kökenli ciltte yağlanma artışı ile görülen seboreik dermatit  hastalığında da artış gözlemliyoruz. 


 

2-Bu etkilerden en az hasar almak için ne yapmalıyız? 

 

-Bu etkilerden en az zarar almak için mutlaka bir cilt doktoruna başvurmakta fayda var . Böylece hem var olan sivilcelerimizin tedavisi hem de korunma amaçlı neler kullanmamız gerektiğini en doğru şekilde öğrenmiş oluruz. 

Seboreik dermatitte hastayı çok rahatsız eden yüzde kızarıklık ve pullanmalar ile seyreden stres ile tetiklenen bir durumdur ve bu dönemde hastaların şikayetlerinde ciddi artış sadece yüzde değil saç diplerinde ve vücutta da görülmeye başladı . 

Bu sebeple en doğru yol cilt doktorunuz ile bağlantı halinde olmaktır . 

 

3-Yaz ayları yaklaşıyor ne önerirsiniz ? 

 

-Yaz aylarında mevsim sebebiyle sıcaklık artıyor ve bizler maske kullanmaya devam etmek zorundayız. Maske kullanımı da yağlanmayı ,sivilce oluşumunu arttırdığı için doğru ürün kullanmak , yüzümüzü doğru sıklıkta yıkamak ve ne kullanacağımızı bilmek çok önemlidir. 

Her cildin de ihtiyaçları farklı olduğu için yine en sağlıklı yol doktorumuz ile bağlantı halinde olmaktır . Maskenin dışında kalan alın bölgesi ve yüzün diğer alanları güneş görüp maskenin altı güneş görmediği için yüzde renk farklılıkları , lekelenmeler olabilir .Bu sebeple  güneş koruyucu kullanmanın da önemini belirtmek isterim . 


 

4-Pandeminin stresi cildimize de yansıdı mı ? 

-Bu dönemde strese  bağlı bütün deri hastalıklarında artış görüldü . Ayrıca ellerimizi sık yıkamak ve dezenfektanlar yüzünden el egzamalarında ciddi artış görüldü . Stress bedenimizde en çok ne yazık ki deride ifade buluyor. Sedef hastalığı , vitiligo , kurdeşen , egzamalar , seboreik dermatit , sivilceler gibi stres ile tetiklenen tüm deri hastalıklarında artış görüldü . Bu sebeple en doğru yol iyi bir cilt doktoru ile bağlantı içinde olmaktır . 

Bu dönemi atlatmak için sonsuz sabırlı ve sükunetli olalım . Her şeye rağmen iyi düşünelim ve sevgiyle sarılalım  yaşama ve tüm dünyaya . Esen kalın …

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)