Crohn Hastalığı

Yazar Ebubekir ŞenateşGastroenterolog • 24 Ekim 2019 • Yorumlar:

Ağızdan anüse kadar tüm gastrointestinal kanalı tutabilen,kronik, inflamatuar bir hastalıktır. Bağırsak dışında eklemleri, gözü, cildi, böbreği, kemikleri, akciğerleri ve hepatobiliyer sistemi de tutabilir.

İshal, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kanlı ishal, bazen kusma şeklinde belirtilerle kendini gösterebilir. Tedavi edilmezse perianal fistül, abse, entero-enteral fistül, bağırsaklarda darlık ve uzun süre devam ettiğinde bağırsak kanserine yol açabilir. Tedavisi ve tedakibi Gastroenteroloji hekimleri tarafından yapılmaktadır. 

Ülseratif kolit

Esas olarak kalın bağırsağı tutan kronik inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır. Kanlı ishal, karın ağrısı ile ortaya çıkar. Kalın bağırsak dışında, gözleri, kas-iskelet sistemini, akciğerleri, cildi ve hematopoetik sistemi tutabilir. Tedavi edilmediğinde ciddi kanama, fulminan kolit/toksik megakolon, kalın bağırsak perforasyonu ile sonuçlanabilir. Tedavisi ve takibi Gastroenteroloji hekimleri tarafından yapılmaktadır.

Kalın Bağırsak polipleri

Polipler, bağırsak mukozasından köken alan, bağırak boşluğuna doğru büyüyen kitlelerdir. Değişik alt tipleri vardır. Kanser yönünden risk teşkil eden tipleri adenomatöz poliplerdir. Bu polipler tedavi edilmediğinde kansere ilerleyebilir. Tüm bağırsak poliplerinin 2/3 ü adenomatöz (kanser riski olan) poliplerdir. Yaş arttıkça, beden kite indeksi (özellikle de karındaki yağ/obezite arttıkça ) adenomatöz polip gelişme riski de artar. Yapılan bir çalışmada 50 yaşındaki bireylerin %25-30’unda  adenomatöz polip saptanmıştır. Erkeklerde daha sık bulunur. Erken teşhis edildiğinde, kolonoskopi ile alındığından kansere gidiş önlenebilir. Çoğunlukla bir belirti vermezler ancak büyüdüklerinde kanlı ishal, kabızlık, karın ağrısı gibi non-spesifik belirtilere neden olabilirler.

 

Alkol-dışı karaciğer yağlanması

Alkol dışı karaciğer yağlanması, başka bir neden olmadığı halde, karaciğerde yağ birikmesiyle giden bir hastalıktır. Tüm dünyada sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Major risk faktörleri abdominal obezite, tip 2 diyabet, dislipidemi ve metabolik sendromdur. Tüm dünyadaki sıklığının % 6-35 arasında olduğu bildirilmiştir. Karaciğer yağlanması karaciğer sirozu, karaciğer kanserine ilerleyebilir. 

Hastaların çoğu 40’lı-50’li yıllarında tanı alır.  Hastaların çoğunda metabolik sendromun bir veya birden fazla komponenti bulunur. 

Metabolik sendrom komponentleri

1. Obezite

2. Sistemik hipertansiyon

3. Dislipidemi

4.İnsülin direnci veya aşikar diyabet.

Halihazırda onaylı bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak yaşam tazı değişiklikleri (diyet, egzersiz, kilo kaybı) ile karaciğer yağlanması geri dönebilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ebubekir Şenateş

Gastroenteroloji Prof. Dr.

Randevu al