D Vitamini

Yazar Mürvet BilgeDiyetisyen • 21 Ekim 2020 • Yorumlar:

D VİTAMİNİN GÖREVLERİ NELER ?

Kemik ve eklem metabolizması

kilo kontrolünü sağlama

kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimi

bağışıklık sisteminde görev alıyor

ÜLKEMİZDE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NE DURUMDA ? 

Ülkemizden Uçar ve ark. son yıllarda Ankara bölgesinde yaptıkları bir çalışmada; oldukça yüksek oranda (%51,8) D vitamini eksikliği ve %20,7 oranında D vitamini yetersizliği tespit edilmiştir 

D VİTAMİNİ VE COVİD-19 İLİŞKİSİ 

İsviçre'de yapılan bir araştırmada SARS-CoV-2 testi sonuçları pozitif çıkan hastaların negatif çıkanlara kıyasla plazma 25-hidroksi vitamin D konsantrasyonlarının anlamlı derecede düşük olduğu bildirilmiştir. Diğer çalışmalarda koyu renk tenle sahip bireylerin D Vitamini eksikliğine ve dolayısıyla şiddetli COVID-19 enfeksiyonu geçirmeye yatkın oldukları saptanmıştır. 

COVID-19 hastalarında D Vitamini takviyelerinin araştırıldığı klinik çalışmalar hala sürmektedir. 

D VİTAMİNİ KAYNAKLARI İSE AŞAĞIDAKİ GİBİDİR  

Morina balığının karaciğer yağı, 

yağlı balık türleri(somon, uskumru, sardalya vb.), 

süt, yumurta sarısı, 

tereyağı, 

tatlı patates, 

yulaf, 

brokoli, maydanoz, 

yosun ve mantar gibi besinler yüksek miktarda D vitamini içerir. 

Ancak hiçbir gıda maddesi günlük D vitamini ihtiyacını karşılayacak oranda vitamin ihtiva etmez (Fletcher ve ark., 2002; Ataş ve ark., 2008). 

D vitamini kaynağı olarak güneşin kullanılmasını, güneş ışımasını etkileyen bulutlu hava, ozon yoğunluğu, hava kirliliği, rakım, mevsim, günün saati, deri rengindeki farklılıklar ve benzeri diğer faktörler oldukça zorlaştırmaktadır. Bu nedenle uzman kontrolü ile dışarıdan D vitamini takviyesi almak gerekebilmektedir. 

Sonuç olarak ; Beslenme ile D vitamininden zengin gıdalar günlük beslenme programınıza eklenmeli ve 6 aya bir düzenli kan tahlil yapılmalı ve D vitamini durumuna bakılmalıdır , takviye kullanılması gereken durumlarda bir uzman desteği alarak gereken takviye alınmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)