Deneyimsel Oyun Terapisi

Yazar Cemal Can • 21 Şubat 2023 • Yorumlar:

Deneyimsel oyun terapisi ,Çocuk merkezli oyun terapisinden doğmuştur. Çocukların dünyayı bilişsel seviyeden değil yaşadıkları deneyimler üzerinden kavramaları üzerinde durur. Oyun ile çocuklar deneyimlerini hem de duygularını ifade ederler. Çocuklar duygularını bilişsel olarak ifade edemediğinden oyuncakları ve metaforları kullanırlar. Oyuncak çocuğun dilidir.

Deneyimsel oyun terapisi çocuğun iyileşme potansiyelinin yine kendisinde olduğuna güvenen oyun terapisi modelidir. Çocuk hayatındaki zorluk ve ikilemlere ilişkin en doğru bilgiye sahip kişidir. Oyun da çocuğun yönlendirmesiyle olmalıdır. Bu süreç içinde çocuk oyuncaklardan hayal gücünden ve simgesellikten yararlanarak deneyimlerini canlandırır.

Oyun odasında çocuk istediği oyuncakları seçer. Oyun çocuğun liderliğinde devam eder. Çocuklar oyun aracılığıyla duygularını tekrar tekrar yaşantılarlar. Böylece çocuk duygularıyla baş etmeyi duyguyu regüle etmeyi öğrenir. Terapist ise çocuk için güvenli bir ilişki sağlar. Teropatik sorunları çalışabileceği bir temel kurar. Terapist ilişkiye odaklanır. Aynı zamanda çocuğun duygularını aynalar. Bu yansıtmalarda terapist çocuğun deneyimini gözlemler ve metaforlar kullanır. Çocuk problemlerini gözden geçirir, tolere edebileceği şekilde yeniden inşa eder.

Deneyimsel oyun terapisinin sağladığı ortam sayesinde çocuk kaybettiği gücü yeniden kazanır. Oyunda hem çocuk hem terapist hareket halindedir. Yaşantını neden olduğu stresi boşaltmak ve çocuğun iyileşme sürecinde kuvveti kazanması için devinimden yararlanır. Terapist çocuğun verdiği rolleri yüklenir. Çocuğun iyileşme sürecinde çocuğa destek verip güçlendirir.

Çocukla terapist arasındaki ilişki önemli olduğundan terapinin farklı aşamalarını anlamak önemlidir. Terapist uygun yansıtmalar ve aynalamalar yapmazsa ilerlemek imkansızdır ve terapiyi engeller. Terapi süreci beş aşamayı kapsar. 1) Kesif aşaması 2) Güveni test etme aşaması 3) Bağımlılık Aşaması 4) Terapatik büyüme aşaması 5) Sonlandırma aşaması

Deneyimsel oyun terapisinin yardımcı olduğu konular;

-Duygu durum bozuklukları (Depresyon, Anksiyete)

-Bağlanma sorunları

-Gelişimsel sorunları

-Ayrılık anksiyetesi

-Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD)

-Boşanma süreci

-Özgüven sorunları

-Sosyal problemler

-Seçici konuşmazlık (selective mutizm)

-Mükemmeliyetçilik

-Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

-Kaygı Bozuklukları 

-Davranış Bozuklukları

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)