Deprem ve Çocuk Psikolojisi

Yazar Beyza Özdikicioğlu • 23 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Ülkece zor günlerden geçiyoruz. Depremin yıkımlarıyla mücadele ederken , psikolojik yıkımların da olduğu süreçlerden geçiyoruz. Her birimizin baş etmekte zorlandığı şeyler var. Depremi birebir yaşayanlar ayrı, yakınlarını kaybedenler ayrı, yakınlardaki şehirlerden hissedip endişelenenler ayrı... En çok en masum olanlarımız biricik çocuklarımız bu süreçten etkilendiler. Bir çoğunu enkazdan çıkarken televizyonlardan gülümserken gördük, bazılarını endişeli, bazılarını ise şaşkın bazılarını evde haberlere anlam vermeye çalışırken…

Deprem her yaştan bireyler için travmatik etkiye sahiptir.

Travma: Kişinin beklemediği bir olaya sınırlarını zorlayan bir şekilde maruz kalmasıdır. Olay ne kadar doğrudan tehdit oluşturuyorsa etkisi o derece büyük olur. Travmaların bir bölümü doğal afetler sonucu yaşanır. Yani hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan deprem, sel, yangın gibi felaket çocuğun yaşamını değişik ölçüde etkileyebilir, o günden sonra bir daha eskisi gibi olmamasına neden olabilir. Ülkemizde yaşanan depremden sonra deprem bölgesindeki çocuklarının hayatlarındaki köklü değişimlerin onları derinden etkileyeceğini düşünüyorum. Bu süreçte de bulundukları okullardaki öğretmenlere, rehberlik servislerine, psikologlara ve sahadaki tüm çalışma arkadaşlarımıza oldukça iş düşüyor. Çünkü oldukça hassas bir süreç.

Peki Neler Yapmalıyız?

*Çocuklara bu süreçte güven verilmeli, ihtiyaçları hızlıca karşılanmalı güvenli alanları oluşturulmalıdır.

*Yaşanılan durumun bir doğal afet olduğu çocuğun yaşına uygun şekilde hikayelerle anlatılmalı. Bu hikayelere uzmanlarımızın paylaşımlarından ulaşabilirler.

*Deprem her yerde olabilir. Binaları da insanlar yaptığı için böyle bir şey yaşanabilir biz bundan sonrası için nasıl önlemler alabiliriz? Şeklinde konuşmalar yapılabilir.

*Çocuğunuzla beraber deprem çantası hazırlayabilirsiniz. İçine sevdiği güven duyduğu oyuncağı koyarak başlayabilirsiniz. Bu ona iyi hissettirecektir.

* Çocukların sorduğu sorulara sabırla, net cevaplar verilmelidir. Ebeveynler çocukların aynasıdır. Sizlerdeki yoğun kaygı endişe çocuğa yansıyacaktır. O nedenle tepkilerimizi kontrol edip, el ele vererek yaralarımızı sarıp güzel günlere umutla yürüyelim…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)