Depresyon Hakkında Bilgi

Yazar Ezgi Albaş GürkanPsikolog • 7 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Azalmış cinsel istek bozukluğunun başlıca özelliği cinsel duygulanımdan yoksun olunmasıdır. Cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmamasıdır. Bu rahatsızlığı değerlendirirken; kültürel, dini, sosyal, psikolojik ve bedensel özellikler mutlaka iyi irdelenmelidir.

Birey genellikle cinsel etkinliği başlatmaz ya da eş başlattığında gönülsüzce yer alır ve onun isteğine göre yönlenir. Bu durumun uzun süre devam etmesi kadını hayal kırıklığına uğratır, hayır demeye korkarlar, hastalık ve yorgunluk bahaneleri olur. Bu durum kültürel ve sosyolojik yetişme durumlarından olabileceği gibi yaşanan psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle de ortaya çıkabilir. En basiti ülkemizde yaşanan görücü usulü evlilikler sonucu yapılan istenmeyen evliliklerde yaşanılan eşe karşı isteksizliktir.

Batı toplumlarındaki çalışmalarda, kadınların cinsel şikayetlerinin nedeninin %30-49’unu cinsel istek azlığı oluşturmaktadır. Ancak bu ülkemizde %8-15 arasındadır ve bunun nedeni olarak da bu durumun sorun olarak algılanmaması ve hekime başvurmamaktır. Önemli olan noktalardan birisi çiftin istek frekansının birbirine uyumlu olmasıdır. Bu problem sıklıkla kötüye giden ilişkilerde bir reaksiyon olarak da ortaya çıkabilmektedir. Burada evliliğin kuruluş biçimi, eşin cinselliğe yaklaşımı ve cinsel davranış özellikleri vb konularda dikkate alınmalıdır.

Cinselliğin baskılandığı, yasaklandığı toplum ve kültürlerde cinsellikle ilgili yanlış bilgilerin edinilmesi, cinsel fobi, cinsellikle ilgili yanlış inanışların ve beklentilerin olması, küçüklükten itibaren cinsel dürtülerinin bastırılması ve her türlü cinsel etkinliği kafasından silerek soyutlanmasıyla ilerleyen sürecin sonucunda kadınların cinselliğe hatta kendi bedenine yabancılaşması kaçınılmazdır. Bir diğer sorunda bunun bir rahatsızlık olarak görülmemesi ve çözüm arayışına girilmemesidir.

Tedavide kadının içinde bulunduğu cinsel sistemi değiştirerek onunda cinsel deneyime katılmasını sağlamak istenir. Bu nedenle ilişkideki çatışmaların ve dinamiklerinde gözden geçirilmesi gerekir ve eşin de bu terapilere katılması beklenir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ezgi Albaş Gürkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)