Depresyon Nedir?

Yazar Suat EkinciPsikiyatrist • 6 Aralık 2018 • Yorumlar:

Depresyon günlük hayat işlevlerimizi aksatan duygusal çökkünlüğünü temsil eder. Kişi genellikle bir nedene bağlı olarak (partnerden ayrılma, terk edilme, ölüm kayıp, vb) ya da bir nedene bağlı olmadan depresyona girebilir. Kişi depresyona girdiğini bazen anlamayabilir. Kendisindeki olumsuz yöndeki değişimlerin nedeni sorulduğunda kişi kendisini depresyona girdim şeklinde değil de “Bu aralar iyi hissetmiyorum, çok mutsuzum, sürekli ağlama hissi geliyor.” şeklinde semptomların varlığıyla hayıflanarak ifade edebilir.

Depresyon kişinin günlük hayat işlevlerini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Kişi depresyondayken duygusal ve davranışsal olarak birtakım değişiklikler yaşamaktadır. Bu duygu ve davranış değişikliği iki haftadan daha uzun bir süre etkisini göstermişse kişiye depresyon teşhisi konulabilir. Peki nedir bu değişimler? Bu değişimler kendisini bazı semptomlar olarak belli eder. Bu semptomların bir araya gelmesi kişinin depresyon yaşadığı fikrini güçlendirir. Bu semptomlar: Duygusal iniş çıkışların olması, uzun süreli mutsuz hissetme, nedensiz ağlamalar, iştahta azalma veya artma, kilo kaybı veya ani kilo almalar, ani öfkeler, içe kapanma, intihar etme düşünceleri, madde kullanımının başlaması veya artması, cinsel isteksizlik, düşünce ve konsantrasyon problemlerinin oluşması,  çaresizlik , değersizlik, ümitsizlik duygularının varlığı, kendini işe yaramaz hissetme, çökkünlük, kişilerarası ilişkilerin bozulması, uyku problemleri ( uykuya dalmakta güçlük çekme, uyuyamama, normal rutinden fazla uyumaya başlama), iş motivasyonunun düşmesi şeklinde bir takım davranışsal ve duygusal değişiklikler olarak sıralanabilir.

Bu belirtilerin şiddeti ve süresi çok önemlidir. İnsanlar günlük hayatlarında bazı zamanları bu belirtileri deneyimleyebilir. Bu belirtileri yaşayan herkes depresyon yaşıyor diye de düşünülmemelidir. Semptomların uzun süreli varlığı ve şiddeti önemlidir. Depresyon yaşan kişi depresyona girdiğinde değişen tutum ve davranışları çevresindeki önemli kişiler tarafından çoğunlukla fark edilir.

Tedavide ilaç tedavisi ve/veya psikoterapi etkili olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)