Depresyon Nedir?

Yazar Enver Demirel YılmazPsikiyatrist • 1 Haziran 2018 • Yorumlar:

Depresyon (majör depresif bozukluk), hissettiğiniz davranışları, düşünme biçiminizi ve davranış biçiminizi olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi bir hastalıktır. Depresyon, bir zamanlar keyif alınan şeylerden keyif alamama veya keyif duyulan şeylere ilginin kaybolmasına neden olur. Duygusal ve fiziksel problemlere yol açabilir ve kişinin iş yerinde ve evde çalışmasına engel olabilir.

Depresyon üzüntü veya yastan farklıdır. Sevilen birinin ölümü, bir iş kaybı veya bir ilişkinin sona ermesi bir kişinin katlanması zor deneyimleridir.Fakat bu dönemlerdeki yas hali depresyon olarak adlandırılmamalıdır. Depresyon süreci her bireye özgü ve benzersizdir. Fakat buna rağmen sıklıkla depresyonda aşağıdaki bulgular görülür;

Depresyon semptomları değişen derecelerde aşağıdakileri içerebilir:

Üzgün ​​hissetmek

Bir zamanlar zevk alınan faaliyetlerdeki ilgi veya zevk kaybı

İştahtaki değişiklikler- kilo kaybı veya diyetle ilgisi olmayan kilo alma

Çok fazla uyku veya uyku sorunları

Enerji kaybı veya yorgunluk artışı

Amaçsız fiziksel aktivitenin artırılması veya hareketlerin yavaşlaması

Değersiz veya suçlu hissetmek

Düşünme, konsantre olma ya da karar verme güçlüğü

Ölüm veya intihar düşünceleri

Depresyon teşhisi için bu semptomlar en az iki hafta sürmelidir.

Bazı tıbbi durumlar (örneğin tiroid sorunları, beyin tümörü veya vitamin eksikliği) depresyon semptomlarını taklit edebilir, bu nedenle genel tıbbi nedenleri ortadan kaldırmak önemlidir.

Depresyon her an ortaya çıkabilir, ancak ortalama 20'li yaşların ortalarında görülür. Kadınlar erkeklerden daha çok depresyon yaşarlar. Bazı çalışmalar, kadınların üçte birinin hayatlarında büyük bir depresif dönem yaşadığını göstermektedir.

Depresyonda birçok faktör rol oynayabilir:

Biyokimya: Beyindeki bazı kimyasallardaki farklılıklar depresyon belirtilerine katkıda bulunabilir.

Genetik: Depresyon bazı ailelerde çok sık ortaya çıkabilir.

Kişilik: Benlik saygısı düşük, stresle kolayca ezilebilen veya genellikle kötümser olan kişiler, depresyon yaşamaya daha yatkın görünürler.

Mizaç Tipi: Bazı mizaç tipleri depresyona daha yatkındır.Bu depresif duygu durumlarını çok farklı şekilde yaşantılayabilirler.

Çevresel faktörler: Şiddet, ihmal, istismar veya yoksulluğa sürekli maruz kalma, bazı insanları depresyon karşısında daha savunmasız hale getirebilir.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Tanı veya tedaviden önce, bir uzman tarafından, anamnez ve fizik muayene dahil kapsamlı bir teşhis değerlendirmesi yapılmalıdır. Bazı durumlarda, depresyonun bir tiroid problemi gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanmadığından emin olmak için bir kan testi yapılabilir. Değerlendirme içerisinde, bir teşhise varmak ve bir eylem planını belirlemek için spesifik semptomları, tıbbi ve aile öyküsünü, kültürel faktörleri ve çevresel faktörleri barındırmaktadır.

Psikoterapi: Psikoterapi, bazen hafif depresyon tedavisinde tek başına kullanılabilir; orta ila şiddetli depresyon için psikoterapi genellikle ilaçlar ve diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılır.

Depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, tedavide birkaç ay veya daha uzun sürebilir.

Diyet ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

İnsanların depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olması için yapabilecekleri birtakım şeyler vardır. Birçok kişi için, düzenli egzersiz, olumlu bir his yaratmaya ve ruh halini geliştirmeye yardımcı olur. Sağlıklı bir diyetle beslenme ve alkolden kaçınma düzenli olarak yeterli miktarda uyku almak da depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Doğru teşhis ve tedavi ile, depresyon üstesinden gelinebilecek bir hastalıktır. Depresyon belirtileri yaşıyorsanız, ilk adım psikiyatrınıza başvurmanızdır. Endişeleriniz hakkında konuşun ve kapsamlı bir değerlendirme isteğinde bulunun. Bu, zihinsel sağlık ihtiyaçlarına yönelik bir başlangıçtır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar