Depresyon ve Tedavi Süreci

Yazar Sena DaşdemirPsikolog • 28 Haziran 2021 • Yorumlar:

Depresyon; Kişinin günlük yaşamını ve uyumunu etkileyecek bir rahatsızlıktır. Genelde bireyler depresyonu fark edemeyebilir veya hafife alabilir. Bu durum sinsi bir şekilde ilerleyip kanser gibi vücuda sarar hale geldiğinde ise kişinin kolunu kaldırmaya dermanı kalmayabilir. Kişiler genelde bu durumu fark edemediklerinden tedavi arayışına girmekte gecirikirler. Depresyonun başlıca tipik belirtileri şöyledir;

Üzüntü ve karamsarlık, yaşamdan zevk alamama, uyku bozukluğu, iştah bozukluğu, hareketlerde yavaşlama, yerinde duramama, halsizlik, bitkinlik, suçluluk duygusu, dikkati toplayamama, ölüm ya da intihar düşüncesi depresyon bulgularındandır.

Depresyonlu Bireyin Sosyal Hayatı Nasıl Olur?

Depresyonlu bireyler; kendilerini sosyal hayattan, gündelik yaşamın getirdiği birtakım sorumluluklardan, çalışma hayatlarından soyutlar ve kendi kabuklarına çekilirler. Çünkü depresyonlu bireyler kendilerinde insanlarla sohbet edecek, vakit geçirecek, işe gidecek enerjiyi kendilerinde bulamazlar. Kişi bunları gerçekleştiremedikçe işe gidemedikçe, sorumluluklarını erteledikçe “Suçlamalar” kendini göstermeye başlar. Bu süreç fark edilmedikçe, üstüne gidilmeyip, tedavi edilmedikçe kısır bir döngü şeklinde ilerleyecek ve bu durum kişiyi daha fazla yaralayıp daha çok içe çekilmesine neden olacaktır.

Depresyon Tedavi Edilmeden İyileşir Mi?

Depresyonun tedavi edilmeden iyileşme şansı oldukça düşüktür. Çünkü depresyon tedavi edilmediğin de aylarca hatta yıllarca sürebilir. Kişi iyileşme gösterse bile bu durumun kısa bir zaman diliminde tekrarlanma olasılığı oldukça fazladır. Bunu bir domino taşı gibi düşünebiliriz. Depresyonun temelindeki sorunu çözmezsek mutlaka bir sorun diğer tüm olumlu durumları tekrar yerlebir edebilecektir.

Depresyonun Tedavisi Nedir?

Depresyonla beraber tedavilerde çeşitlenir. Depresyonun tedavisinde oldukça sık kullanılan “Psikoterapi” yöntemidir. Psikoterapi; Bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesini ve korunmasını amaçlayan tekniğin tanımıdır. Gerekli görülen durumlar da kişilere aynı zaman da “Psikoterapi ile birlikte ilaç tedavileri de “önerilebilmektedir. Depresyonu görmezden gelmemek önemli. Siz depresyonu görmezden geldiğiniz taktirde o mutlaka sizleri ara ara ziyaret edecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Sena Daşdemir

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al