Depresyon Yaşayan Yakınlarımıza Nasıl Yaklaşmalıyız?

Yazar Nur ArslanPsikolog • 24 Şubat 2021 • Yorumlar:

Her yaş grubunda en sık rastlanan ruhsal problemlerden biri depresyondur. Gündelik yaşanan moral bozuklukları ya da mutsuzluklarla sıklıkla karıştırılır. Ancak herkes zaman zaman kendisini kötü hissedebilir ve bu çökkünlüğü depresyondan ayırmanın belli kriterleri bulunur. Tanı kriterleri ruh sağlığı uzmanı tarafından titizlikle incelenmelidir.

Depresyon yaşayan sevdiklerimize yardım etme isteğimiz yanlış hamlelerle geri tepmaya müsaittir.

‘’Hadi biraz spor yap, dışarı çık, sosyalleş.’’

Yararlı olmayacaktır. Çünkü kişi o an zaten bunları yapacak enerjiyi kendisinde bulamamaktadır. Depresyon bu durumdur. Davranışsal müdahaleler ruh sağlığı uzmanınca, kademeli olarak uygulanmalıdır.

 

‘’Çok uyuyorsun, biraz canlan, uyanık kal.’’ 

Depresyonun neden olduğu yorgunluk hali, düşüncelerden uzaklaşma isteği kişinin fazlasıyla uyumasına neden olur. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğunu atması için uyumak iyi gelecektir. Yaşadığı yorgunluk yoğun sosyal aktiviteleri zorlaştırmaktadır. Profesyonel müdahaleler ile bu durum uzmanlarca çalışılmalıdır.

 

‘’Fazla düşünüyorsun, abartıyorsun, takma kafana, geçer.’’ 

Kişi kendini ümitsiz, değersiz, yetersiz ve çaresiz hissediyor olabilir. Ancak bunlar depresyonun neden olduğu düşüncelerdir. Olaylara karamsar yaklaşması içinde bulunduğu duygu durumun sonucudur. Bu tarz cümleler olumsuz etki yaratabilir.

 

‘’Her şeyi çok boşladın, çalışmıyorsun, derdini anlat, biraz toparlan.’’ 

Depresyon işlevsellik kaybına neden olabilir. Gündelik hayatına devam edememe, isteksizlik, hayattan zevk alamama ve içe kapanma tanı kriterleri arasında yer alır. Böyle bir durumda kişiye baskı yapmak daha da içe kapanmasına neden olabilir.

 

‘’Fazla hassassın, güçlü ol, herkesin sorunları var.’’

Depresyon güçsüzlük ya da hassaslık durumu değildir. Pek çok farklı faktörün neden olduğu bir ruhsal sorundur. Gerekli durumlarda ilaç desteği ve bir uzman ile gerçekleştirilen terapi seansları ile çözüme kavuşabilir. Bir kişilik özelliği ve eksiklik hiç değildir.

 

Koşulsuz olarak sevginizi hissettirmeniz çok önemlidir. Baskı yapmadan, sakince ve anlayışla yanında olmak kendisini iyi hissetmesini sağlayabilir. Uzmana danışması için yine baskı yapmadan desteklemek faydalı olacaktır. Çaresiz ve yalnız hissetmemesi için tüm sıcaklığınızla sizi yanında hissetmesi önem taşır.

 

‘’Koşulsuz ve şartsız olarak yanındayım. Konuşmak istediğinde burada olacağım ve susmak istediğinde de. İyi ve kötü olduğunda da. Böyle hissediyor olmak çok zor ve yıpratıcı olsa gerek. Evet, bunları ben yaşamadım ama yaşadıklarını anlamak için elimden geleni yapacağım.’’

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)