Depresyon

Yazar Alev BüyükkınacıPsikiyatrist • 12 Nisan 2019 • Yorumlar:

Kendimizi kötü hissetmek depresyonda olduğumuz anlamına gelmez. Hayatımızda bizi mutsuz eden olaylar olabilir, buna bağlı olarak belli bir dönem depresyon bulguları yaşayabiliriz. Buna depresif bulgularla giden uyum bozukluğu diyoruz. Yine de böyle bir olay da depresyonu tetikleyebilir.

Depresyon farklı şekillerde ortaya çıkabilir ama genel olarak mutsuz hissettiğiniz, içinizden bir şey yapmak gelmediği, daha önceden keyif aldığınız şeylerden keyif alamadığınız bir zamandır.

Uykunuzda, iştahınızda ve enerji düzeyinizde değişiklik olur.

Sürekli olumsuz düşünceler hem geçmiş hem gelecekle ilgili akınızda dönüp durur. 

Çoğu zaman bunun depresyon olduğunun farkına varmak ve yardım almak zaman alır. Çünkü bunu aşabileceğimizi düşünürüz, aşmak için yollar deneriz ama genellikle bunu başarmak o kadar kolay değildir.

Daha önce depresyonu hiç olmamış birisinin depresyonu anlaması kolay olmayabilir. Bunu hiç grip olmamış birinin her yerimiz ağrırken bize kalkıp koşmamızı söylemesine benzetebiliriz.

Bazı durumlarda da çevremizdekiler bizdeki farklılığı görürler. ‘Sen önceden daha canlıydın, son dönemde değiştin’ gibi cümleler de size yardım almanız gerektiğini anlatabilir.

Depresyon bir beyin hastalığı. Depresyon sürecindeki düşünce ve davranışlar bu hastalığın beyninizi etkilemesinden dolayıdır.

 

Bu yardımcı yöntemler çok çeşitli olabilir; 

  • meditasyon
  • egzersiz
  • beslenme ve vitaminlerin kontrolü
  • düşüncelerinizin farkına varmak ve nasıl değiştireceğinizi öğrenmek
  • ya da daha uzun terapilerle depresyonun temel nedenlerini bulmaya çalışmak
     

    Bunlar nasıl mı yardımcı olur bir 'beyin hastalığı' na?

    Beynimiz, pek çok hücre ve bu hücrelerin aralarındaki bağlantılardan (sinapslar) oluşan muhteşem bir organ.O bağlantıların bir kısmı biz doğduğumuzda var, bir kısmı yeni hatıralar ve öğrenmeler sonucu ortaya çıktı.İşte ruhsal hastalık dediğimiz şeyler de tüm bu bağlantılarda oluşuyor.  

    Peki, bu hücreler arası bağlantılar nasıl oluşuyor? 

    Diyelim ki çarpım tablosunu öğreniyorsunuz, başta zorlanırsınız ama daha sonra hatırlamanız otomatik hale gelir, o otomatik hale gelen şey yeni bir bağlantının oluştuğu ve bilginin oradan daha hızlı geçtiği anlamına geliyor. Yani yeni öğrenmeler yeni bağlantılar oluşturuyor. Kullanmadığımız bilgilerle ilgili olan bağlantılar ise zamanla azalıyor. 

    Sonuç olarak yeni bağlantılar oluşturabiliriz, doğru bağlantıların güçlenmesini sağlayıp yanlış olanları zayıflatabiliriz. 

    Depresyon bir beyin hastalığı ve beynimizdeki bu bağlantılarda sorun olduğu için ortaya çıkıyor. Bu bağlantıları etkilemede ilaçların yararlı olduğu hem bir sürü bilimsel yayınla, hem de kendi hastalarımdan gözlediğim kadarıyla kesin ama yanına diğer yöntemleri eklemek de, geçmesini kolaylaştıracak ve tekrarlamasını azaltacaktır.

  • Meditasyon; zihninizdeki döngüleri kırmanızı ve doğru şeylere odaklanabilmenizi arttıran bir teknik.
  • Doğru beslenme; beyninizin doğru çalışması için gerekli vitaminleri mineralleri sağlayacak
  • Egzersiz; salgılanan çeşitli hormonlar aracılığıyla beyninizdeki hücrelerin daha doğru bir şekilde çalışmasını sağlayacak
  • Düşünce değiştirme; bilişsel davranışçı terapi ve benzeri terapilerle yapılan bir yöntem. Doğru düşünceleri öğrendiğinizde bunlar yeni bağlantılar oluşturacak ve tekrar eski düşüncelere dönmemenizi kolaylaştıracak
  • Depresyonunuzun temel nedenleri üzerine daha uzun süreli terapilerde ise daha derin ve sizin farklında olmadığınız beyin bağlantıları üzerine çalışılacak
  • Depresyon, hayatı zorlaştıran bir hastalık, eğer depresyonunuz varsa, bunu düzeltmenin yolları var. Ama en iyisi hiç olmaması tabii ki...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)