Dermatolojide Hastalıklar

Yazar Tevhide BozkayaDermatolog • 27 Şubat 2018 • Yorumlar:

Vitiligo Hastalığı

Vitiligo hastaligi halk dilinde ala hastalığı olarak geçer. Genetik yatkinligi olan kisilerde stres hastaligin ortaya cikmasina neden olur. Deriye rengini veren melanin pigmenti bazi bolgelerde kaybolur. Melanin hucrelerine karsi oto antikorlar olusur ve bu hucreler harap edilerek deriye rengini veren pigment yapilamaz. Vitiligo tedavi edilebilir. Otoimmun bir hastalik oldugundan tiroid hastalığı da beraberinde olabilir. Provake eden faktorler ortadan kaldirilirsa daha kolay iyilesebilir. Tedavi kisiye ozgu olmalidir.

 

Sedef Hastalığı

Sedef (psoriyasis) hastaligi genetik yatkinligi olan kisilerde sacli deride, dirseklerde, dizlerde ve tum. Vucutta gorulebilir. Stres gibi faktorler hastaligin alevlenmesine neden olabilir. Kisileri psikolojik olarak etkiler. Govdede ve sacli deride kabuklu yaralar seklinde gorulur. Her hastaya ozgu tedavi planlanmalidir. Bulasici degildir. Sedef hastaligi tedavi edilebilir bir hastaliktir. Cesitleri vardir guttat ve plak tarzi seklinde. Guttat formu genellikle enfeksiyon varliginda siddetlenebilir. Hastanin muayenesiyle cesidi ve nedeni bulunarak basarili bir tedavi yapilabilir.

 

Sivilce ve Akne

Sivilce veya akne dedigimiz deri hastaligi ergenlikte baslayip tedavi edilmesse bazen omur boyu suren yagbezi hastaligidir. Genellikle genetik yatkinligi olan dogustan yag bezlerinin boyutu buyuk olan kisilerde gorulur. Bazi kisilerde cok siddetli seyredebilir. Tedavi gecikirse veya uzun surerse cukurcuklar seklinde izler birakarak iyilesir. Sivilce tedavisi nedene yonelik yapilmalidir. Nedene yonelik tedaviyle iz birakmadan iyilesebilir.sivilce tedavisinde kullanilan bir cok ilac vardir. Oral (agizdan) alinan ilaclar ve topikal (disaridan surulen,) krem losyon tarzi urunlerle tedavi edilir. İlac tedavisi yaninda farkli uygulamalar da yapilarak tedavi yapilabilir.Sivilce (akne) tedavi edilmesse veya tedavi uzun surerse sivilce cukurcuk seklinde izler birakir. İzler kendi haline birakilirsa hic bir zaman gecmez ve daha da belirgin hale gelir. Sivilce iz tedavisi icin bir cok yontem mevcuttur. Kok hucre tedavisi prp gibi uygulamalarla guzel sonuclar alinabilir.

 

Tırnak Hastalığı

Tirnaklarda mantar hastaligi tirnakta kalinlik sarilik ve sekil bozuklugu seklinde gorulur. Tirnakta mantar tirnak kalinligina bunun sonucundada tirnakta batik olusturabilir. Tirnakta batik olmasi yara ve agri olusturarak kisinin rahat yurumesini engeller. Tirnak batigini tedavi ederken tirnak mantarininda tedavi edilmesi tirnak batiginin tekrarlamasini engeller.

 

Ben

Benler (nevus) dogustan veya sonradan olabilir. Benler travmaya ugrarsa veya gunes isiklarinin etkisiyle deri kanseri olma ihtimali artar. Belli araliklarla takip edilmeli supheli olanlar ya tamamen alinmali veya biyopsi yapilmalidir. Lentigo denen olusumlarda gunes etkisiyle olusur ben degildir ama ben zannedilir. Lentigolar da zamanla kotu huylu hale gelebilir. Erken tedavi edilmelidir. Lentigolar tedavi edilerek maligneteye donusumleri engellenir.

 

Saç Dökülmesi

Sac dokulmesi hem kadinlarin hem erkeklerin cok sikayet ettigi kozmetik problemdir. Erkeklerde hormonal nedenler yani erkeklik hormonuna bagli olarak genetik yatkinligi yani ailesinde sac dokulmesi olanlada gorulme ihtimali fazladir. Kadinlarda hem genetik hemde tiroid ve anemi gibi durumlarda dokulme gorulur. Kadinlarda iyi bir anamnez ve muayene sonucunda gerekli tetkiklerin istenmesiyle nedeni bulunup nedene yonelik tedavi yapilirsa basarili sonuclar alinabilir. Nedeni bulunmadan yapilan tedavi basarili olmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Tevhide Bozkaya

Dermatoloji Uzm. Dr.

Randevu al