Deri Yaşlanması

Yazar Gülbiye GülerDermatolog • 10 Nisan 2018 • Yorumlar:

İnsan hayatının uzaması ile birlikte son yıllarda cilt yaşlanmasının geciktirilmesine olan ilgi artmıştır. Deri yaşlanması içsel (genetik) ve dışsal (foto yaşlanma) olmak üzere iki grup altında incelenir. Genetik yapıya bağlı deri yaşlanması kaçınılmazdır, fakat foto yaşlanma önlenebilir yada geciktirilebilir.

Güneş ışınlarına maruziyet, özellikle açık tenli bireylerde cilt yaşlanmasının başlıca sebebidir. Ciltte lekeler, kırışıklılar,sarı renk değişikliği,kılcal damarlarda belirginleşme ve cilt kanserlerinde artışa sebep olmaktadır. Ultraviyole ışınları deri kollajen liflerinde yıkıma ve hücre DNA sında bozulmalara sebep olur.

Güneş ışınlarından korunma bebeklikten başlanmalıdır. Yaz aylarında ince, açık renkli keten kıyafetler, geniş kenarlı şapkalar, gözlük ve güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.Saat 10-15 arasında güneşten kaçınılmalıdır.

Sigaranın da deri yaşlanması ve kırışıklık oluşmasında etkili olduğu bilinmektedir. Sigara içenlerde dudak çevresinde dikey kırışıklıklar, yüzde kırışıklıklar, mat görünümlü cansız kuru bir cilt, el parmaklarında sararma gözlenmektedir. Ayrıca dudak ve ağız içi kanserlerde artış olur. Sigara içmenin güneş ışınlarına göre daha fazla deri yaşlanmasına sebep olduğu belirlenmiştir. Sigara içenlerde içmeyenlere göre iki kat daha fazla kırışıklıklar saptanmıştır.

Menapoz sonrası kadınlarda östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak deride incelme, kuruluk, kırışıklık artışı, elastikiyet azalması ve deri kan akım azalması olur.

Ayrıca kuru ciltli kişilerde pullanmaya bağlı beyaz-gri bir cilt rengi olur ve kırışıklıklar daha erken belirir. Bu etkilerden korunmak için bol su içilmeli ve cilt nemlendirilmelidir.

Cilt yaşlanmasını geciktirmek için antioksidan özelliği olan bol vitamin, mineral ve eser elementler içeren taze meyve ve sebzelerle beslenmeli, toksinlerden uzak durmalı, çevresel ve psikolojik streslerden kaçınılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)