Dijital Diş Hekimliği Çağı

Yazar Erhan AydınlarDiş Hekimi • 23 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Günümüzde diş hekimliği teknolojisinin gelişmesiyle artık geleneksel yöntemler yerini yavaş yavaş dijital diş hekimliğine bırakmaktadır. Diş hekimliğinde bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD/CAM) sistemlerin kullanılması hem hekimlere hem hastalara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. CAD/CAM sistemlerin rutinde kullanılan geleneksel yöntemlere kıyasla pek çok avantajı mevcuttur. Bu cihazlar, diş kaplamalarının 1-2 saat kadar kısa zaman diliminde, oldukça estetik materyaller kullanılarak yapımını mümkün kılmaktadır.

Bu sistemlerin diğer bir avantajı da ölçü alma aşamasında hastalarda mide bulantısı yaratabilen ölçü maddeleri yerine özel ağız içi tarayıcılar yardımıyla hasta ağzından alınan dijital ölçülerin kullanılmasıdır. Elde edilen dijital ölçülerin üç boyutlu olarak bilgisayara aktarılmasının ardından üzerinde yapılacak olan restorasyonun tasarımı bilgisayarda tamamlanır ve tasarım kazıma cihazına aktarılır . Kazıma cihazında dakikalar içerisinde özel bloklardan elde edilen restorasyon, işleminin tamamlanmasının ardından ağızda yapıştırılmaya hazır hale getirilir.

CAD/CAM sistemleri özellikle bulantı refleksi olan hastalarda çok büyük avantaj sağlar. Bulantı refleksi olan hastalar artık bu sistemler sayesinde gönül rahatlığı ile diş hekimine giderek tek seansta protezlerini yaptırabilmektedir. Diş hekimi fobisi olan kişilerde koltukta geçirilen sürenin kısalması ve tek seansta kaplamaların hazır hale getirilmesi hastaların korkularını yenmesi konusunda hastalara büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca bilgisayar destekli sistemler ile yapılan restorasyonların dişe olan uyumları çok daha yüksektir. Bu da uzun vadede yapılan restorasyonun ömrünü uzatmaktadır.

Bilgisayar destekli sistemler yardımıyla sadece kaplamalar değil yaprak porselenler olarak bilinen laminalar da üretilmektedir. Ayrıca yapılmış eski dolgular yüzünden dişler arasına gıda sıkışması şikâyeti olan hastalarda bu sistemler kullanılarak tasarlanan inlay-onlay dediğimiz restorasyonlar sayesinde dişlerde ideal kontak noktaları bilgisayarda oluşturularak gıda sıkışması şikâyetlerine son verilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)