Dijital Diş Hekimliği Uygulamaları

Yazar Merih TanyelDiş Hekimi • 23 Eylül 2019 • Yorumlar:

Dijital diş hekimliği, bilgisayar destekli teknoloji ürünleriyle hastanın görüntülerinin taranması, tasarımı ve üretiminden oluşur.

Dijital tarama nasıl yapılır?

Diş hekimliği tedavilerinde estetik ve fonksiyonel olarak başarılı sonuçlar alabilmek doğru analizlere ve tedavi planlamalarına bağlıdır. Bu analizler için bireylerin tedavi öncesinde profesyonel makineler ile fotoğrafları ve videoları çekilir. Dijital ortama aktarılan görüntüler, bilgisayar destekli programlardan yararlanılarak analiz edilir. Önce yüz analizi ile yüzdeki yumuşak ve sert dokuların birbirleriyle olan uyumları; sonrasında çene yapımızın, dişlerimizin, diş etlerimizin, gülme hattımızın, dudaklarımızın yüz yapımızla ve birbirleriyle olan ilişkisi değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonucunda; dişlerimiz ve yüzümüzün konuşurken, gülerken, kahkaha atarken, dinlenme halindeyken olan hareketli ilişkileri belirlenmiş olur.

Ağız içinde dijital tarama aşamasında dişler ve implantlar yüksek çözünürlüklü dijital optik tarayıcı ile 3 boyutlu olarak taranır. Böylece dişlerin ve implantların 3 boyutlu görünümü, pozisyonu, rengi, dizilimi, alt ve üst çenenin birbirleriyle olan kapanış ilişkilerinin görüntüsü dijital ortama aktarılır.

Bu sistemde dijital kameralarla ağız içinden görüntü alınabildiği için, bireylerden ayrıca ölçü kaşığı ile ölçü almaya gerek kalmaz. Bireylerin doğal renkli, hassas, 3 boyutlu görüntüleri bilgisayar ortamından laboratuvara iletilir.

Dijital tasarım aşamaları nelerdir?

Dijital tasarım aşamasında laboratuvara dijital olarak ulaşan 3 boyutlu tarama görüntüleri değerlendirilir. Bu görüntüler üzerinde yapılacak olan protezlerin tasarımı dijital olarak oluşturulur. Dişlerin şekli, rengi, biçimi, eksen eğim açıları, konturları, diş eti uyumu, komşu dişlerle olan kontakt alanları bilgisayar ortamında tasarlanır.  Yüz ve ağız içinden alınan 3 boyutlu görüntüler bütün olarak değerlendirilerek bireyin yüzüne, çene ve eklem yapısına, cilt tonuna uygun diş tasarımı yapılır. Gülüş tasarımı tedavilerinde; tasarım sonucunda üretilen model klinikte geçici bir materyal ile hastanın ağız içine uygulanarak, bireyin tasarıma onay vermesi ve tasarımı beğenisi doğrultusunda yönlendirmesi sağlanır. Böylece bireyler kendi tedavilerinin tasarım aşamasına katılabilirler.

Dijital üretim ile hangi tedaviler yapılabilir?

Dijital üretim aşamasında, hastadan alınan veri ve tasarım doğrultusunda laboratuvarda 3 boyutlu yazıcı prensibinde çalışan cad/cam destekli frezeleme makinelerinde 10-15 dakika içinde el değmeden protez, restorasyon ve plakların üretimi yapılır.

Klinik uygulama aşamasında, laboratuvardan kliniğe gelen dişler ağız içinde uyumlandırılma yapılarak hastaya uygulanır. 1 günlük üretim aşamasından sonra restorasyonlar ağza yerleştirilir.

Estetik diş hekimliğinde kullanılan doğal diş ve implant üstü cam seramik, e-max, zirkonyum kuron, köprü protezleri; porselen lamina; onley, inley gibi estetik dolguların tamamı bu sistemde bilgisayar destekli tasarım ile üretilebilmektedir. Dişsiz hastaların kullandığı tam protezler, çene eklemi tedavilerinde kullanılan plakların üretimi de bu sistemle yapılabilmektedir. 

Tel tedavisi olarak bilinen ortodonti tedavilerinde 1 dakika gibi kısa bir sürede ağız içinde canlı, tam renkli ve yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu tarama ile diş dizilimi dijital ortama aktarılabilmektedir. Bilgisayar destekli simülasyon programı ile bireyler tedavi sonrasında dişlerinin nasıl görünebileceğini, yani tedavinin son halini görebilmektedir. Simülasyon programı sonrasında ortodontik tedavi; klasik yöntemle braketli şekilde ya da bilgisayar tasarımıyla üretilen şeffaf plaklar ile yapılabilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Merih Tanyel Diş Hekimi, Periodontoloji Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)