Dikkat! Başımızda Bir Futbol Topu Taşıyoruz.

Meslek hayatımda hastalarımdan ve sosyal çevremden en sık duyduğum cümlelerden biri de “sinüzitim var veya sinüzit oldum” cümleleridir. Hemen hemen herkesin muzdarip olduğu ya da muzdarip olduğunu düşündüğü bu “sinüzit ” nedir? Sinüsler nedir ve ne işe yararlar?

Anatomik olarak başımızın içinde, yüzümüzün ön bölümünde altı adet sinüs boşluğu vardır. Bunlar, beyin zarına komşu beyin dokumuz ile üst çene kemiğine komşu olarak yerleşirler ve başı iki ayrı kısma bölmüş olurlar. Komşulukları olan en önemli anatomik yapılar beyin, göz siniri ve kafaya giden ana şah damarlarıdır.

Peki, bu kadar önemli ve hayati dokular ile komşu bu sinüs boşlukları ne işe yararlar?

Bunlar sinüzit ameliyatları sırasında anatomik hayati komşulukları nedeniyle en çok dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Sinüslerin anatomik yerleşim yerleri ve yapılarının birinci ve en önemli özelliği içi tamamen yumuşak doku ile kaplı ve oldukça ağır olan başımızı hafifletmeleridir. Bunu bir futbol topuna benzetebiliriz. Hepimizin bildiği gibi içi hava dolu bir futbol topunun ağırlığını sadece topu çevreleyen maddelerin ağırlığı teşkil eder. Topun içindeki hava boşluğunu bir madde ile doldurursak ağırlaşır ve oyun için uygun olmaktan çok uzak olur. Eski Taksim stadındaki çamurlu ıslak zeminde gülle gibi olan topa benzer. Eski futbolcuların anlattığı gibi o topa kimse kafa vurmak istemez. Sinüsler de içlerindeki hava sayesinde vücudumuzun en üst kısmında bulunan başımızı daha hafif hale getirirler. Böylece hafif bir yapı olarak omuriliğimize ağırlık yapmadan ve baş hareketlerine kısıtlama vermeden uygun bir yapıda olmalarını sağlar.

Diğer bir önemli özelliği de içinin solunum epiteli ile kaplı olması nedeniyle geçen havanın çok daha fazla yüzeye temas ederek, her nefes alışverişimizde akciğerlerimize ısınmış, nemlenmiş ve temizlenmiş bir şekilde gitmesini sağlamasıdır. Sinüsler ile birlikte burun etleri bir klima gibi, geçen havanın ısıtılmasını ve nemlenmesini sağlarlar. Böylece temizlenen hava, zararlı partiküllerden ve mikroplardan kurtularak akciğerlere gider.

Solunum yollarımızın giriş yeri olan sinüslerimizi ve burun etlerimizi birbirinden ayıran burun bölmemiz sağlıklı nefes alıp vermemizi sağlar. İçi boş hava dolu sinüsler başımızı hafiflettikleri gibi aynı zamanda aldığımız nefesin kalitesini de arttırırlar. Buralarda oluşan hastalıklar yaşam konforumuzu direkt olarak etkiler. Başımızdaki “futbol topuna’’ iyi bakalım çünkü onun yaşam kalitesi maçtaki performansımızı doğrudan etkiler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tamer Haliloğlu Kulak Burun Boğaz Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)