Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği tanısı oldukça zor konabilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Hastalık düzeyinde olmayan dikkat eksikliği özellikle çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Hastalık seviyesinde olan sorunlarda dikkat problemleri devreye girmektedir. Çocukların akademik başarılarını ve sosyal yaşamlarını tehdit eden sorun, komut alınmasının önüne de set çekmektedir. Kendisinden bir şey yapılması beklenen çocuğun bu konuda zorlandığı görülebilir. Yaşı küçük olan çocukların dikkat seviyelerinin saniyeler ile sınırlı olduğu da bilinmeli ve hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Çocuklardan yapacaklarından daha fazlasını istemek sorunların en büyük kaynağı olarak görülebilir. Yaşıtları ile oynamayı bilmeyen ve belli bir oyunda uzun süre kalamayan çocuklara dikkat eksikliği koymak son derece yanlış olacaktır.

Dikkat Eksikliği Hangi Çocuklarda Daha Fazla Görülür?

Dikkat eksikliğine bağlı olarak görülen hiperaktivite sorununun daha çok erkek çocukları etkilediği yapılan bilimsel çalışmalar eşliğinde kanıtlanmıştır.

* Anneye bağlanma mekanizmalarının yetersizliği ve

* Testesteron hormonunun fazlalığı bu sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir.

Bu tür çocuklara sadece evde değil aynı zamanda okulda da özenle yaklaşılması, sorunlarının bilinmesi ve buna göre davranış sergilenmesi son derece önemlidir. Öğrenmede de sorun yaşayabilen bu çocuklar alınacak basit tedbirler eşliğinde kolayca normal yaşamlarına dönebilirler. Bunun için yapılması gereken ilk şey durumu kabullenmek olacaktır. Sürecin doğru işleyebilmesi için konusunda uzman hekimlerden onay alınması ve önerecekleri şekilde uygulamalar yapılması zorunludur. Konsantrasyon gerektiren oyunlarda ve kâğıt işlerinde huzursuzlanan çocukların genel durumlarının izlenmeye alınması erken teşhis açısından avantajlar sağlayacaktır.

Hayatınızı Kolaylaştıracak Kaynakları Harekete Geçirin

Çocukluk çağlarında dikkat eksikliği yaşamamış olan bireylerin gençlik dönemlerinde de bu sorun ile karşılaşmayacakları garanti edilemez. Tedavi edilmeyen süreçlerde sorun sadece okul hayatını değil aynı zamanda iş yaşamını ve ikili ilişkileri de sarsabilecek hale gelebilir. Kolay hatalar yapan, yaptığı işi dikkatsizce tamamlayan, uzun süreli dikkat gerektiren işlerde başarısız olan, sık aralıklarla bir oyundan diğerine geçen ve burada da tatmin olmayan, konuşulanı akılda tutamama ve günlük aktiviteleri zamanında yapamayan çocuklarda sorun daha kolay tespit edilebilir. Dikkat eksikliği genel olarak 7 yaşına kadar ortaya çıkmaktadır.

 

Ufuk Kılıç

Bu yazının telif hakkı Ufuk Kılıç'a aittir. Kaynak gösterilerek yayınlanabilir. Makaledeki bilgilere dayanarak herhangi bir teşhis ve tedavi uygulanamaz. Ufuk Kılıç ve ekibi olarak içinde bulunduğunuz durumun değerlendirilerek ileri düzeyde faydalanmak istiyorsanız memnuniyetle sorularınıza cevap verebiliriz. İsterseniz doktortakvimi üzerinden online randevu alabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)