DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE

Yazar Ceyhun CaferovPsikiyatrist • 15 Şubat 2017 • Yorumlar:


1. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Nedir?
Dikkat eksikliği, hiperaktivite, erken gelişim döneminde başlayan, okul öncesi ve okul çağında daha belirgin hale gelen, sıklıkla erişkinliğe kadar süren bir bozukluktur. Özellikle okulla birlikte ortaya çıkan bu hastalıkta okula uyum sağlamada problemler gözlenir. Bu gözlemler genellikle yaramazlık olarak tanımlanır. Öğretmen ve ailenin bu dönemde doğru teşhisi koyması ve doğru şekilde davranması çok önemlidir.

2. Dikkat Eksikliğinin Belirtileri Nedir?
· Dikkati tek şeye toplayamama, dikkatin pek çok şey üzerinde olması
· Detaylara dikkat edememe, basit hatalar yapma
· Uzun süre konsantrasyon gerektiren işlerde başarısız olma
· Sık sık bir oyundan veya işten öbürüne geçme
· Zamanı ayarlayamama, sınavı zamanında bitirememe
· Konuşulanları akılda tutamama, konuşan kişiyi dinlememe
· Çok konuşmak, sabırsız olmak
· Otururken yerinde duramama, devamlı kıpırdamak
· Ev ödevlerini tamamlayamama, eşyalarını kaybetmek
· Diğer kişilerin aktivite ve sözlerini sık sık kesmek

3. Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Nedir?
Dikkat eksikliğinin ortaya çıkmasında genetik, önemli bir rol oynamaktadır. Anne veya babada dikkat eksikliği hikâyesi varsa çocukta görülme olasılığı artar. Bunun yanında çocukluk döneminde geçirilen enfeksiyon ve ateşli hastalıklar, düşmeler ve kafa travmaları da dikkat eksiliğine yol açabilir.

4. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?
Çocuklarda; arkadaş edinmede ve arkadaşlığı sürdürmede zorluklar,ödev ve sorumluluklarını yerine getirmeme, okulda başarısızlık.
Yetişkinlerde; sık iş değiştirme, maddi problemler, bunalım, aile sorunlarının yanında bağımlılık, anksiye bozukluğu gibi psikolojik hastalıklara neden olmaktadır.

5. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Tanısı Nasıl Konur?
Tanı koymak için kişide dikkat eksikliği belirtilerinden en az 6’ sının, en az 6 aydır devam ediyor olması gerekmektedir. Bunun yanında dikkat eksikliğini ölçmek için birtakım testler de kullanılmaktadır.

6. Dikkat Eksikliğinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dikkat eksikliğinin tedavisinde doktorun yanında aile ve öğretmenlere de büyük rol düşmektedir. Gözlemler ve testler ile dikkati dağıtan unsurlar belirlenir ve bunların üzerine gidilerek düzeltilmeye çalışılır. Bunun yanında ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.

7. Dikkat Eksikliği Hastaları için Yaşam Stili Önerileri
Öğretmen ve ebeveynlerin dikkat bozukluğu olan çocuklara karşı özel bir davranış sergilemeleri gerekmektedir. Çocuklar eleştirilmemeli, aşağılanmamalı ve özgüveni kırılmamalıdır. Çocuğun ilgisini çekecek aktiviteler araştırılmalı ve bunlara yönlendirilmelidir. Öğretmenler çocuğun yeteneklerini ön plana çıkarabileceği ve başarı sağlayabileceği bir tutum sergilemelidir. Aileler özellikle çocuklarına ders çalıştırırken ısrarcı olmamalı ve sık sık ara vererek ders çalışmaya motive etmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ceyhun Caferov Psikiyatri, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)