Dikkat Eksikliğine Yönelik Müzik İçerikli Çalışmalar

Yazar Erdem OcakPsikolog • 21 Nisan 2021 • Yorumlar:

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) genellikle yalnızca konsantrasyon veya dikkat konularıyla ilişkilendirilir fakat DEHB yalnızca bunlardan ibaret değildir. DEHB beraberinde odaklanmada zorluklar, öğrenmede gecikmeler gibi çocuğun diğer gelişimsel süreçlerini de etkileyebilmektedir. Bu tür durumlarda çocuğun öğrenmemesi çoğunlukla söz konusu olmamakta fakat öğrenmesi için daha sık tekrarlar ve daha yoğun programlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Beynimizin ön tarafında yer alan prefrontal korteks; öğrenme, dikkat, plan yapma, program geliştirme, motor becerileri işlemektedir fakat beynimizin hiçbir bölümü bir diğer bölümden tamamen bağımsız olarak çalışmamakta, her bölge birbiri ile nöronal etkileşim gerçekleştirmektedir. İşitme ile ilgili işlemler ise hem frontal hem de temporal bölgelerde yer almaktadır. İşitmenin üzerine bu kadar düşmemizin sebebi ise hemen hemen öğrenme güçlüklerinin hepsinin temelinde işitsel işlemlemede yer alan bozuklukların olması. Bu noktada çocuğun duyup duymamasından değil; duyduğunu işlemlemedeki, analiz etmedeki zorluğundan söz edilmektedir. Bu tür bir zorluk da çocuğun öğrenme, dikkat, odaklanma ve konsantrasyon becerilerini etkileyecektir.

Bu noktada devreye müzik –özellikle müzik enstrümanları- giriyor. Müzik de tıpkı diğer alanlar gibi beynin belli bölgeleri tarafından algılanmaktadır. Bunlar özellikle beynin işitsel, görsel ve motor korteksleri olmakla birlikte müzik beynin tek bir noktasında değil tüm beyin bölgelerinde aktivasyon gerçekleştirmektedir. Daha aktif olarak işlenen işitsel, görsel ve motor korteksler ise konuşma, dil, okuma, anlama, matematik, problem çözme, organizasyon ve planlama, odaklanma, dikkat ve konsantrasyon alanları ile ilişkilidir. Dolayısıyla dikkat becerilerini kapsayan prefrontal korteksi müzik ile çalıştırıp çocuğunuzun dikkat becerilerinin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Bu noktada müzik yalnızca müzik dinlemek olarak düşünülmemeli çünkü bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenmek, şarkı söylemek, şarkı sözü okumak vb gibi çalışmalar da beynimizin müzik ile ilgili bölümlerini çalıştırmaktadır.

    Dikkat eksikliğine yönelik yapılabilecek müzik içerikli çalışmalardan bazıları:

  • Ritme uygun hareketler

  • Şarkı sözlerini takip etme

  • Müzikle dans etme

  • Duyduğunun resmini çizme

  • Müzikli kitaplar okuma

  • Müzik enstrümanı öğrenme

  • Günlük aktivitelerin içine müzik yerleştirme

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)