Dil Konuşma Bozuklukları Terapisi

Yazar Alev Akıncı Yıldız • 23 Ocak 2023 • Yorumlar:

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?

Konuşma ve iletişim insanların birbiriyle diyalog kurması için oldukça önemlidir. Ancak bazı nedenlere bağlı olarak konuşma ve iletişim bozuklukları gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde görülebiliyor. İletişim ve dil becerisi alanında görülen problemi ortadan kaldırmak için uygulanan terapiye dil ve konuşma terapisi adı verilir.

Bazı bireyler dil ve konuşma terapisine yalnızca çocukların ihtiyaç duyduğunu düşünüyor. Ancak bu doğru bir yargı değildir. Dil konuşma terapisine yetişkin bireyler de ihtiyaç duyabiliyor.

Yetişkinlerde görülen iletişim kurarken utanma veya kelimelerin net bir şekilde söylenmemesi gibi durumlar dil ve konuşma terapisine ihtiyaç duyulduğunun göstergesidir.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisine Hangi Durumlarda Uygulanır?

Dil ve konuşma bozukluğu ile mücadele etmek bireyin günlük yaşamını kaliteli geçirmesi için oldukça önemlidir. Bu bağlamda birçok farklı durum için dil ve konuşma bozukluğu terapisine ihtiyaç duyuluyor. Bu terapi şu durumlar için uygulanıyor:

  • Çocuklarda geç yaşta konuşma problemini yenmek için
  • Kelimeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde telaffuz etmede
  • Konuşurken ağrı hissetme problemini ortadan kaldırmada
  • Çocuklardaki konuşma güçlüğünün sona erdirilmesinde
  • Otizmli bireyin günlük yaşamını daha kolay idame ettirmesinde


Dil ve konuşma bozukluğu terapisinden faydalı sonuçlar almak için düzenli katılım şarttır. Bu anlayışla hareket eden bireyler terapiden kısa süre içerisinde beklediği sonucu alacaktır.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi Nasıl Yapılır?

Dil ve konuşma bozuklukları terapisi profesyonel bir süreçtir. Profesyonel bir süreç olduğu için bu alanın doğru ve bilinçli bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Dil ve konuşma bozukluğu terapisi temelde 3 ana bölümden oluşur. Bu sürecin ilk bölümü tanılama bölümüdür. Tanılama bölümünün ardından tedavi süreci gelir. Tedavi süreci sona erdikten sonra yöntemin başarılı olup olmadığı gözlenerek terapi dönemi sona erdirilir.

Dil ve konuşma bozuklukları terapisi eğer çocuğa uygulanıyorsa terapist, çocuğa yaklaşmak için resim, müzik gibi alanları kullanarak çocuğu konuşturmaya çalışır. Çocuğun net sorunu belirlendikten sonra konuşma egzersizleri uygulanır. Konuşma egzersizleri başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra sorunun ortadan kalkıp kalmadığına bakılır.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi Kim Tarafından Uygulanır?

Dil ve konuşma bozuklukları ülkemizde ve dünyada önemli bir sorun olarak nitelendiriliyor. Çocukların ve yetişkinlerin hayatını direkt olarak etkilemesi bu rahatsızlığın önemli olarak nitelendirilmesinde oldukça etkilidir. Bu bağlamda dil konuşma bozuklukları alanında yetkin, profesyonel ve eğitimli kişiler tarafından verilir.

Dil ve konuşma bozuklukları alanında terapi verebilmek için kanunla belirtilmiş şartları taşımak gerekiyor. Bu alanda terapi verebilmek için üniversitelerin dil ve konuşma bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekiyor. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden eğitim almayan kişiler bu alanda çalışamıyor.

Dil ve konuşma bozuklukları terapisi uygulayan kişilere dil ve konuşma terapisti adı veriliyor.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi Hangi Çocuklarda Uygulanır?

Dil konuşma bozuklukları başarılı bir şekilde uygulanırsa birçok farklı rahatsızlığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Bu bağlamda dil, konuşma ve yutma gibi alanlarda sorun yaşayan çocuklar hiç vakit kaybetmeden dil ve konuşma terapistiyle iletişime geçmelidir.

Otizm ya da down sendromundan dolayı konuşmakta zorlanan çocuklar, kekemelik yaşayan çocuklar, ses ve hece üretiminde sorun yaşayan çocuklar bu alana yönelebiliyor. Bunun yanında beyin travması sonucu dil ve konuşma bozukluğu yaşayan çocuklar da terapiste giderek terapi talep edebiliyor.

Bazı çocuklar kelimeleri yutma problemi yaşayabiliyor. Kelimeleri yutmayı tercih eden çocuklar insanlarla konuşmak istemiyor. Bu bağlamda kelimeleri yutma sorunu yaşayan çocuklar da dil konuşma terapistinden terapi alabiliyor.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisinde Neler Yapılır?

Dil ve konuşma bozuklukları terapisinde bireylere ihtiyaç duyduğu terapi sunulur. Bu terapiler sunulurken alternatif iletişim yöntemleri de sunularak bireyin günlük yaşamda pratik yapması amaçlanır.

Dil ve konuşma bozuklukları terapisinde kişinin kendisini rahat ifade etmesini sağlayacak sistemler kullanılır. Bilgisayar, tablet, resim kartları ya da yazı tahtası gibi araçlar terapide kullanılan sistemlerdendir.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi Ne İşe Yarar?

Dil konuşma bozuklukları alanında yapılan terapi sayesinde hem çocuklar hem de yetişkinler günlük yaşamını çok daha kaliteli hale getirebiliyor. Bu bağlamda dil konuşma terapisi ile söyleyiş bozuklukları ortadan kaldırılabiliyor. Bunun yanında çocuk ve yetişkinlerin iletişim becerisi geliştirilebiliyor.

Dil ve konuşma bozuklukları terapisi sayesinde ileri düzeyde konuşma bozukluğu olan bireyler kelimeleri çok daha doğru bir şekilde telaffuz edebiliyor. Kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz eden bireyler kendine güvenip daha mutlu bir yaşam sürebilecektir. Yani dil ve konuşma bozuklukları terapisi dolaylı yoldan bireyin mutluluğunu da etkileyebiliyor.

Dil ve Konuşma Bozuklukları İçin Neden Uzmana İhtiyaç Duyulur?

Dil ve konuşma bozuklukları hafife alınamayacak bir sorundur. Hafife alınmayacak bir sorun olduğu için bu rahatsızlığın uzman bireyler tarafından ortadan kaldırılması oldukça önemlidir. Uzman bireylerin tercih edilmemesi durumunda var olan problem çok daha büyüyerek kalıcı sonuçlar doğurabiliyor.

Dil ve konuşma bozuklukları terapisi için kulaktan dolma bilgiler yerine uzman kişilerin verdiği bilgileri dinlemek gerekiyor.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi Ne Zaman Alınmalıdır?

Dil ve konuşma bozuklukları terapisi ne kadar erken alınırsa o kadar etkili sonuçlar sunuyor. Bu bağlamda çocuk yaştaki bireyler büyümeden dil ve konuşma terapistine yönlendirilmelidir. Erken yaşta bu terapistlere yönelen bireyler zihinsel ve dilsel gelişimini çok daha başarılı bir şekilde tamamlıyor.

Bazı ebeveynler çocuklarının dil ve konuşma terapistine ihtiyaç duymadığını, terapistle görüşmenin bir utanç kaynağı olduğunu düşünüyor. Bu yaklaşımla hareket eden bireyler çocuklarının günlük yaşamda doğru ve etkili bir şekilde konuşmasını engelliyor. Bu bağlamda dil ve konuşma bozukluğu olan çocuğun en geç 4 yaşına kadar terapist ile iletişime geçmesi önemlidir.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi Ne Kadar Sürer?

Ebeveynler dil ve konuşma bozuklukları terapisinin ne kadar sürdüğünü öğrenmek istiyor. Ancak bu alanda standart bir terapi süresinden söz edilemez. Çünkü terapinin süresi kişiye ve sorunun durumuna göre değişiklik gösteriyor. Bunun yanında haftalık seans sayısı ya da ek problemin olup olmaması da dil konuşma bozuklukları terapisinin süresini önemli olarak etkiler.

Dil ve konuşma bozuklukları terapisi genel olarak bakıldığında birkaç hafta ile birkaç aya kadar değişiklik gösterebiliyor. Çocuğun ya da yetişkinin performansına bağlı olarak bu süre değişebiliyor.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisinde Ailelerin İşlevi

Dil ve konuşma bozuklukları terapisi kekemelik ve akıcılık bozukluğu yaşayan çocuklarda başarılı sonuçlar verebiliyor. Ancak bu süreçten başarılı sonuç elde edebilmek için sürece ailenin de dahil olması büyük önem arz ediyor.

Terapi sürecinde aileler çocuğuna konuşmasını sağlayacak rahat bir ortam oluşturmalıdır. Çünkü rahat bir ortamda düşündüklerini dile getiren çocuk kısa süre içerisinde ailesinin de yardımıyla problemini ortadan kaldırabilecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alev Akıncı Yıldız Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)