Dirençli Kilolar

Yazar Hande ErdoğmuşDiyetisyen • 20 Eylül 2019 • Yorumlar:

Her şey güzel devam ediyordu, hedefe ulaşmaya az kalmıştı. Ama hala düzenli devam etmenize rağmen birkaç haftadır aynı yerde takılıp kaldınız. Her hafta belki biraz daha az yemeye başladınız ya da daha yeni başlamıştınız diyete. Diyeti de bozmuyorsunuz üstelik, kaçamak yapmıyorsunuz, bir de üstüne spora başladınız ama olmuyor… Direnen kilolar başka bir deyişle inatçı kilolar tartılara küsmenize sebep olmasın.

Dirençli kilolardan kurtulmanız bazen çok zor olabilir. Ama kurtulamazsınız demek değil bu. Öncelikle ‘Gerçekten nedensiz mi’ onu tekrar değerlendirmek gerekli. Yemek saatleri geç saatlere mi kalıyor acaba, meyve porsiyonları istenenden biraz fazla mı yoksa? Film izlerken fazladan atıştırıyor olabilir miyiz? Bunların hiçbiri değilse;

Yaşa bağlı metabolizma hızınız yavaşlamış olabilir. Hareket alanınızı artırın. Yediklerinizi daha fazla azaltmak istemiyorsanız harcadığınız enerjiyi artırmakta bir seçenektir.

Hormonların etkisi olabilir. Bununla ilgili herhangi bir rahatsızlığınız olabilir. Bunu bilmeniz için endokrin doktoru teşhisi gereklidir.

Genetik faktörler etkili olabilir.

Bazen de sadece yıllardır aynı kiloda kaldığınız için vücudunuz savunmaya geçmiş olabilir.

Diyet başlangıçlarında genellikle bireyler çok istikrarlı ve disiplinli oluyorlar. Süreç ilerledikçe motivasyon kayıpları artıyor. Bir de üstüne inatçı kilolarla karşılaşınca diyet sürecindeki inancınızın kırılması çok kolay oluyor ve pes edebiliyorsunuz.

  • Herkesin yaşayabileceği bir durum ve çoğu zaman bu süreç karşımıza çıkıyor.

  • Ufak detay : sabretmek ve vazgeçmemek. Çözülme eninde sonunda oluyor. Bir sürü örnekleri var.

  • Kendiniz için; motivasyonunuzu asla kaybetmeyin.

  • Demek ki metabolizmayı şaşırtma vakti geldi. Klasik düzenden çıkılıp metabolizma harekete geçirilebilir. Yeni bir şey deneyin. Örneğin akşam mümkün oldukça erken yemeyi deneyebilirsiniz.

  • Tekrar değerlendirilen beslenme düzeni ve sizin sabrınızla o sınır geçilecek. Önce siz kendinize inanın bedeniniz size ihanet etmeyecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)