Dirsek ağrısı: Tenisçi Dirseği ve Golfçu Dirseği

Yazar Hasan Dursun • 21 Eylül 2023 • Yorumlar:

Dirsek tendinopatisi neden olur?

Bu sorun, yaşlanmayla birlikte, özellikle dirsekleri ve elleri kullanarak çok fazla iş yapıldığında ortaya çıkabilir. Kol zorlandığında veya aynı hareketler çok sık tekrar edildiğinde de gelişebilir. "Tenisçi dirseği" ve "golfçu dirseği" terimleri, insanların bu sporlarda yaptıkları hareketleri ifade eder. Bu hareketler tendinopatiye neden olabilir. Ancak diğer faaliyetler veya işler de benzer hareketleri içeriyorsa aynı soruna neden olabilir.

Dirsek tendinopatisinin belirtileri nelerdir?

En sık görülen belirtiler şunlardır:

● Dirsekte ağrı

Ağrı, dirsek tendinopatisinin ana belirtisidir. Yavaş yavaş veya aniden başlayabilir ve hafif veya çok şiddetli olabilir. Üst kola veya önkola yayılabilir. En çok çalışırken veya tendon gerildiğinde ortaya çıkar.

● Kas zayıflığı

Bir şeyi kavrayınca veya sıkınca önkol kasları zayıf hissedebilir.

● Şişlik

Bazen dirsek bölgesinde hafif şişlik olabilir.

Testlere ihtiyacım olacak mı?

Belki. Doktorunuz sizinle konuşarak ve muayene ederek dirsek tendinopatiniz olup olmadığını anlayabilir. Ayrıca, hangi hareketlerin veya aktivitelerin ağrıya neden olduğunu daha iyi anlamak için belirli kol hareketleri yapmanızı isteyebilir. Bazı durumlarda, ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme gibi bir görüntüleme testi gerekebilir. Görüntüleme testleri vücudun iç kısmının resimlerini gösterir.

Dirsek tendinopatisi nasıl tedavi edilir? 

Çoğu zaman, kendi başına iyileşir, ancak tamamen iyileşmesi aylar sürebilir. Daha iyi olmanıza yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz:

● Dirseğinizi ve kolunuzu dinlendirin

    Mümkünse, ağrınızı daha da kötüleştiren aktiviteleri azaltmaya veya kaçınmaya çalışın.

● Bir atel veya bandaj kullanın 

    Bunu doktorunuza sorun. Özel bir breys veya "kompresyon bandajı" takmak, dirseğinizi desteklemeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunlar, kolunuzu kullandığınızda tendon üzerindeki gerginliği azaltarak sizi rahatlatabilir.

● Ağrı kesici bir ilaç alın

    Doktorunuz asetaminofen veya daha güçlü bir antiromatizmal ilaç almanızı önerebilir.

● Dirseğinize buz koyun

    Bu, ağrınızı daha da artıran işlerden sonra yararlı olabilir. Ağrılı bölgeye her 4 ila 6 saatte bir, her seferinde 5 ila 10 dakika boyunca soğuk bir jel paketi, buz torbası veya dondurulmuş sebze torbası koyun. Soğuk nesne ile deriniz arasına ince bir havlu koyun.

● Fizik tedaviye gidin

    Fizik tedavi, elektroterapi, ultrason, lazer, şok dalga tedavisi (ESWT) ve özel egzersizler gibi uygulamaları içerir. Bunlar iyileşmenize yardımcı olabilir. Sizin için doğru egzersizler hangi dirsek tendonunun yaralandığına bağlıdır. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz bu uygulamalar hakkında yardımcı olacaklar, egzersize ne zaman başlayacağınızı ve ne sıklıkta yapacağınızı söyleyeceklerdir. Ayrıca kolunuzun bilek tarafındaki kasları germek de yardımcı olabilir. Hangi tendonun yaralandığına bağlı olarak, aşağıdaki gibi germeler yapabilirsiniz:

• Tenisçi dirseğinde germe (önkol ekstansör germe olarak da adlandırılır): Ağrıyan kolunuzu düz bir şekilde tutun, parmaklarınızı yere doğru uzatın. Bu eli diğer elinizle kavrayın (başparmakla avuç içine bastırarak). Ardından, bileği daha fazla bükmek için elin arkasına bastırın. Bu pozisyonu 30 saniye boyunca koruyun. Germeyi 3 kez tekrarlayın. Bu egzersizi günde 1 kez yapın.

•Golfçu dirseğinde germe: Ağrıyan kolunuz düz olacak şekilde avucunuzu duvara dayayın. Parmak uçları aşağı doğru baksın. Kaslarınızı germek için duvara hafifçe bastırın ve 30 saniye boyunca basılı tutun. Germeyi 3 kez tekrarlayın. Bu egzersizi günde 1 kez yapın.

● Lokal enjeksiyon deneyin

Doktorunuz ağrıyan tendona enjeksiyon yapmayı önerebilir. Kortizon enjeksiyonu, proloterapi, PRP (trombositten zengin plazma) enjeksiyonu gibi uygulamalar yararlı olabilir.

Belirtilerim iyileşmezse ne olur? 

Egzersizlerinizi en az 8 ila 12 haftadır yapıyorsanız ve belirtileriniz iyileşmiyorsa, doktorunuzla konuşun. Yardımcı olabilecek başka tedaviler önerebilir. Ayrıca, yakınmalarınıza başka bir şeyin neden olup olmadığını görmek için ultrason veya manyetik rezonans gibi görüntüleme testleri yapmak isteyebilir. Dirsek tendinopatisi nadiren cerrahi ile tedavi edilir. Bu, diğer tedaviler yardımcı olmazsa aylar sonra ameliyat düşünülebilir. 

Dirsek tendinopatisi önlenebilir mi? 

Evet. Dirsek tendinopatisini önlemeye yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz: 

● Dirseğinizi ve bileğinizi çok fazla hareket ettirmeyi gereken işleri yaparken arada molalar verin. 

● Egzersiz yaparken veya bir şeyleri kaldırırken dirseklerinizi hafifçe bükün. 

● Alet kullanırken eldiven giyin veya 2 elinizle kullanın. 

● Tenis oynuyorsanız, vuruşu 2 elle yapın.

● Golf oynuyorsanız, golf sopalarınızda kavrama bandı veya tampon kullanın.

Anahtar kelimeler

Tenisçi dirseği, lateral epikondilit, golfçu dirseği, medial epikondilit, dirsek ağrısı, tendinit, tendinopati.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hasan Dursun Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hasan Dursun

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Prof. Dr.

Randevu al