Dirsekte Olekranon Bursiti

Nedir?

Vücudumuzda diz, dirsek gibi kemik çıkıntılarına sahip noktalarda kemik ile cilt arasında Bursa isimli anatomik yapılar vardır. Bursa içi şeffaf sıvı dolu keseciktir. Bunların görevi kemik çevresindeki yumuşak dokuların kemik üzerinde kaymasını sağlamak ve kemik çıkıntılarını korumak için yastık vazifesi görmektir. Bursa ince bir yapıdır ve bu yapının irrite olmasına veya enfekte olmasına bursit denir. 

Nedenleri: 

Bu rahatsızlığa dirseğe gelen ani darbe ve çarpmalar, meslek olarak dirseğini sert zemine dayayarak çalışanlardaki  kronik irritasyon, romatoid artrit ve gut gibi rahatsızlıklar sebep olabilir. 
Tanıda klinik bulgu önemlidir. Dirsek arkasında yumuşak bir şişlik bulunur. Bu şişlik büyürse ağrıya neden olur. Enfeksiyon eklenirse bu bölgede kızarıklık ve ısı artışı meydana gelir. Ayırıcı tanı ve eşlik eden kemik çıkıntılarını görmek için dirsek radyografisi de tanıda kullanılır. 

Tedavi de enfekte olmayan olgularda kese içine iğne ile girilerek sıvı boşaltıldıktan sonra kompressif bandaj uygulanır  ve antiinflamatuar ilaç verilir. Enfekte olan olgularda ise yine sıvı boşaltılır, sonrasında bandaj sarılarak uygun antibiyotik ve ağrı kesici ilaç verilir. Bu tedaviden yanıt alınmazsa bursa içine kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Kortizon güçlü bir antiinflamatuardır ve birçok hasta bu işlemden fayda görür. Bütün bu tedavilere rağmen hala iyileşme olmaz ise kese cerrahi olarak çıkarılır. 3-4 hafta sonra dirsek aktif olarak kullanılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Kömürcü Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)