Diş Beyazlatma Tedavisi

Yazar Büşra YörükDiş Hekimi • 17 Aralık 2020 • Yorumlar:

Birçok insan, yaş veya aşınmadan dolayı sararmış veya lekeli dişlerden utanarak gülümsemekten çekinmektedir. Antibiyotikler, bazı yiyecekler (kahve, çay ve tanenli yiyecek ve içecekler (kırmızı şaraplar gibi) ,tütün, genetik ve yaş gibi faktörler dişlerin renk değişiminde etkilidir. Beyazlatma tedavisi, doğuştan veya sonradan dişte renkleşme olan ya da herhangi bir sebeple diş renginden memnun olmayan hastalara uygulanabilen tedavi seçeneğidir. Estetik amaçla doğal diş renginin daha açık renge dönüştürülmesi istenen durumlarda kuron protezi veya lamina restorasyonuna alternatif olarak dişlere beyazlatma işlemi de uygulanabilir.

Daha beyaz dişlere sahip olmak artık çoğu hastanın bir numaralı estetik sorunu haline gelmiştir. Diş beyazlatma ile acısız ve hızlı olarak dişlerin doğal beyaz rengi geri kazandırılabilir.

Diş beyazlatma işlemi bir kaç şekilde yapılabilir.

  1. Ev tipi: Ağızdan alınan ölçüye göre ağız için özel plak hazırlanır. Hekim tarafından hastaya verilen özel jel 8 – 9 gece uygulanabilir.

  2. Ofis (klinik) tipi: Klinik ortamında beyazlatma, en hızlı ve en kolay yoldur. Beyazlatma, özel bir ışıkla etkinleştirilen beyazlatıcı jel uygulamasını içerir.

Klinik ortamında dişetleri izole edildikten sonra dişlere sürülen özel bir jelin ışık veya lazerle etkinleştirilmesiyle yapılır. Bu seans bir kez daha tekrar edilebilir. Elde edilen beyazlığın daha uzun süre kalması için 4 – 5 gece ev tipi beyazlatma ile desteklenebilir. Canlılığını yitirmiş, kanal tedavili dişlere yapılan beyazlatma tedavisi ise hekim tarafından dişin içerisine yerleştirilen beyazlatıcı ajanlar yoluyla sağlanır.

Beyazlatma işlemi sonrasında 24 saat içinde dişlerde duyarlılık olabilir. İşlem sonrası hekimin önerdiği süreyle renklendirici herhangi bir besin alınmaması gerekir. Beyazlatma işlemi sonrasında alınan gıdalara bağlı olarak dişlerde renk, bir iki ton koyulaşabilir. Buna bağlı olarak 6 ay ara ile kısa süreli tekrar uygulamalar gerekebilir. Tedavi alternatifi kompozit/seramik lamina restorasyonlardır.

Diş beyazlatma kalıcı değildir. Besleme ve tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak bu süre değişebilir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)