Diş Beyazlatma

Yazar Özlem ÖzcanDiş Hekimi • 18 Kasım 2020 • Yorumlar:

Zaman içerisinde dişlerin mine tabakası daha gözenekli bir yapıya dönüşür. Yoğun olarak çay, kahve, sigara ve benzeri boyar maddenin kullanılması sonucu mine ve dentin tabakasında oluşan leke ve renkleşmelerden duyulan rahatsızlık sonucu diş beyazlatma yönemlerine başvurulmaktadır. 

Diş Beyazlatma Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Diş beyazlatma işlemi yaptırmak isteyen kişiler bu işlem öncesinde bir ön hazırlık süreci geçirmelidir. Elbette ki bu süreç uzman hekim tarafından belirlenecek ve yönetilecek olan bir süreç olmalıdır. Diş beyazlatma işlemi yapılmadan önce mevcut diş ve diş etlerindeki sağlık problemleri çözülmelidir. Örneğin diş çürüğü olan hastaların öncelikle çürükleri tedavi edilmeli, diş eti problemleri olanlara gerekli tedaviler yapılmalı, diş taşları temizlenmeli. Çürüklerin temizlenmediği bir durumda diş beyazlatmak için kullanılacak olan jel maddeler çürüğü aşarak dişin derin dokularına geçecektir, bu durumda da istenmeyen sonuçlar oluşur ve zararları son derece ağır olabilir. Beyazlatma işlemi diş minesinin bütünlüğünün bozulduğu, çatlakların olduğu bireylere uygulanmamalıdır.

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma işleminin ev tipi ve ofis tipi olmak üzere iki farklı uygulama şekli vardır.  Her iki beyazlatma türünde de öncelikle kişinin ağız içi muayenesi yapılır, işleme engel teşkil eden bir durum söz konusu değilse hangi çeşit beyazlatmanın yapılacağına karar verilir. 

 

Ev Tipi Diş Beyazlatma Nedir? (Home Bleaching)

Yapılan muayeneden sonra ev tipi diş beyazlatmaya karar verildiyse, dişlerin ölçüleri alınır, bu ölçülere göre laboratuvarda ince, şeffaf ve dişleri tam olarak saran plaklar hazırlanır. Hasta bu plaklara hekiminin tavsiye ettiği şekilde ve miktarda jel uygular ve plak dişlerin üzerine oturtulur. Beyazlatma jelinin dişetlerine zarar vermemesi için plaktan taşan kısmı nemli bir pamuk ile silinmelidir. Bekleme süresi yaklaşık 5-7 saattir. Uygulama sayısı hekimin tavsiyesine bağlıdır, bu süre içerisinde düzenli olarak kullanmak tedaviden maksimum sonuç alabilmek için çok önemlidir. 

 

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nedir ? (Office bleaching)

 Hekim tarafından klinikte uygulanan beyazlatma yöntemidir. Dişler kurutulduktan sonra beyazlatma ajanının zarar vermemesi için diş etlerine koruyucu jel sürülür ve ışık yardımı ile dondurulur. Daha sonra beyazlatma jeli dişlerin ön yüzeylerine homojen dağılacak şekilde sürülür. Farklı firmaların farklı uygulanan ürünleri bulunmaktadır.  Bazı ürünlerde yaklaşık 20-40 dakika beklenir. Bunların ışıksız aktive olanları ve ışık ile aktive olan çeşitleri bulunmaktadır. Işık ile aktive olanlarda bu süre boyunca dişlere ışık tutulur. Işık kaynağı olarak lazer de kullanılabilir. . Işık olmadan da aktive olan ürünlerde ise ışık kullanımı süreyi kısaltacağı için kullanım tercih edilebilir.İstenilen beyazlık durumuna göre seans birkaç defa daha tekrarlanabilir.

 

 Bu sistemde dişi beyazlatan ve güçlediren iki farklı jel karıştırılarak uygulama yapılmakta. Bu sistemle tek seansta ağrısız diş beyazlatma yapmak mümkün olmakta. 

 

Beyazlatma işleminden sonraki 48 saat boyunca boyar madde içeren yiyecek ve içecekler tüketmemek gerekir. Bu süre zarfında beyazlama işlemi devam etmektedir, kullanılacak boyar maddeler bu süreci olumsuz etkileyebilir. Beyazlatma sonrasında dişlerde yoğun hassasiyet oluşuyor ise flor uygulaması da yapılabilir.

 

Diş Beyazlatma İşlemini Kimler Yaptırabilir?

Diş beyazlatma işlemi diş gelişimini tamamlamış (16-18 yaş) her bireye yaptırabilir, fakat bunun için uzman hekimin önerdiği süreç takip edilmelidir. Örneğin daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi dişinde çürük olan ya da farklı tedaviler alması gereken kişiler öncelikle bu tedavi işlemlerini halletmeli daha sonrasında diş beyazlatma işlemini gerçekleştirmelidir. Diş beyazlatma işlemi, porselen kaplama olan dişlerde işe yaramayacaktır. Bu sebeple, yalnızca sağlam ve sağlıklı olan dişlerin beyazlaması beklenebilir. Klinikte yapılacak olan diş beyazlatma işlemi ortalama için 60 ile 90 dakika arasında bir süreye ihtiyaç vardır. 

 

Diş Beyazlatma İşlemi Ağrılı Mıdır?

Diş beyazlatma işlemi hekim muayenesi sonucu ve kontrollü olarak yapılırsa ufak tefek sızlamalar haricinde bir ağrı olmaz. Eğer kontrolsüz ve özellikle aşınmış hasarla mine dokusu üzerine uygulanırsa ağrılı bir işlem haline dönüşür ve dişlere zarar verebilir. Mine tabakası dişin en dış ve koruyucu tabakasıdır. Bu tabakanın bütünlüğü bozulmuş dişlere beyazlatma uygulamak doğru değildir. 

 

Diş Beyazlatmadan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

Beyazlatma işleminden sonraki 2-3 gün boyunca boyar madde içeren besinler tüketilmemeli.

İşlem sonrası birkaç gün asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı, asitli besinler bu süreçte dişlerde hasarlara sebebiyet verebilir.

Yine diş beyazlatma işlemi sonrasındaki birkaç gün dişler sert fırçalanmamalı, mümkünse ekstra yumuşak bir diş fırçası ile nazikçe temizleme işlemi yapılmalı.

Yardımcı ürün olarak beyazlatıcı diş macunu kullanılacak ise işlemden bir hafta sonra ve günde bir defa kulanılmalı, günün diğer öğünlerinde fırçalama işlemlerine normal bir diş macunu ile devam edilmeli.

Dişlerde hassasiyet oluştuysa hassasiyet giderici macunlar kullanmak faydalı olacakatır.

Beyazlatma işlemini sonrası dişlerin durumuna göre flor uygulamasıda yapılabilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş beyazlatma işlemi yaptırmak isteyen bireylerin aklındaki en önemli sorulardan biride budur. Bu sorunun en net cevabı; eğer diş beyazlatma işlemi hekim tarafından yukarıda bahsettiğimiz aşamalar yerine getirilerek ve kontrollü bir şekilde yapılırsa dişlere zarar vermez. Fakat bu uygulama dişlerin yapısı gözetilmeden, çürük ve mine dokusu zayıf dişlere kontrolsüzce yapılırsa evet dişlere zarar verir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)