Diş çekimi, cerrahi çekim

Yazar Fikret AltanDiş Hekimi • 26 Eylül 2017 • Yorumlar:

Dişin çene kemeğindeki soket adı verilen yuvasından ayırma işlemine diş çekimi denir ve bu işlem diş çekiminin zorluğuna göre değişir.

Diş hekiminin dikkatli hareket etmesi ve kurallara uyması, hastanın ağrı duymaması için gerekli önlemlerin alınması durumunda, diş çekiminden ve diş hekiminden korkulacak hiç birşey kalmamaktadır.

Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Ağzınızı sıvı çalkalamayın ve tükürmeyin

Sigara içmeyin ya da bu süre zarfında bırakın

Çekim yerine konan pamuk tampon (steril gazlı bez) en az yarım saat sıkıca bastırılarak ısırılmalı ve uygun zaman dilimlerinde (yaklaşık 10 saat) değiştirilmelidir.

Ağrı ve apseye karşı hekim reçetesine göre antibiyotik ve ağrı kesici  alınabilir. Özellikle uyuşukluk geçerken ağrı zirveye ulaşır. Bu normal bir durumdur, bu yüzden uyuşukluk geçmeden 1 saat önce ağrı kesici almak daha faydalıdır.

Kanama bittikten sonra günde 5-10 kez gargara (tuzlu su, ilaçlı gargara) yapmak iyileşmeyi hızlandırır.

Cerrahi Çekim

Cerrahi çekim ağız içinde rahatça görülemeyen, diş eti sınırında kırık olan ya da gömük dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir. Apse ve kist operasyonları, tüberlerin düzleştirilmesi, kök rezeksiyonu, 20 yaş dişlerinin çekilmesi ve gömülü dişlerin çekilmesi cerrahi çekime girer.

Normal diş çekimine göre biraz daha zorlu ve uzun zaman alan bir çekim olmakla birlikte kurallara uyulduğu taktirde ve hekimin tecrübesi ile bu zorlu diş çekimi de kolaylıkla atlatılabilir ve sonunda dikiş atılırsa hasta hiçbir sorun yaşamayacaktır. Hekim reçetesine göre antibiyotik ve ağrı kesici  alınabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)