Diş çekimi ve cerrahi işlemler sonrası tavsiyeler

Yazar Esra Alparslan • 17 Nisan 2017 • Yorumlar:

Cerrahi işlemin büyüğü ya da küçüğü olur elbette ama operasyon sonrası gerekenleri düzün bir şekilde yapmazsanız başınıza bin türlü eziyet gelir. Hele ki ağız kadar çok bakteri içeren, sürekli yediklerimiz veya içtiklerimizle kirlenen bir ortamdaysa bu cerrahi işlem, sonuçları çok çok daha kötü olabilir. Bunun için başına gelebilecekler ve dikkat etmeniz gereken konulardan oluşan bir liste hazırlamaya çalıştım. Umarım faydasını görürüsünüz..

1. Operasyonu takip eden özellikle ilk iki gün ağrınız olacaktır.Çok normaldir,bu süre zarfında ağrı kesicikullanabilirsiniz.Hatta doktorunuzun tavsiyesine uygun olarak operasyon bölgesindeki uyuşukluk geçmeden ağrı kesici alabilirsiniz.Sizin için uygun ağrı kesiciyi doktorunuz belirleyecektir ancakkanama riskini arttıracağı için aspirin veya türevi ağrı kesicile belki morluklar olacaktır,korkmayın.Daha az şişmesi için ilk 24 saat soğuk uygulamak faydalı olacaktır.Ayrıca gece yatarken yüksek yastık kullanmak,doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda kortizon kullanmak operasyon sonrası şişliklerin az olmasını sağlamaya yardımcı diğer yollardır.

3.Operasyonu takip eden 24 saatboyunca az az sızıntı şeklinde kanma normaldir.Bu 24 saatte tükürme ve çalkalama yapmayınız,yoksadurmuş olan kanamayı tekrar tekrar, yara üzerinde oluşan pıhtıyı bozarak,başlatırsınız.Tüm bunlara dikkatettiniz ama gene de kanama halen devam ediyorsa,operasyon bölgesine temiz sıkı bir gazlı bez koyarak ısırınız.Tamponu en az yarım saatsıkı şekilde oynatmadan tutunuz.Tampon yapmak için kesinlikle pamuk yada peçete kullanmayınız.Tamponu bir saatten fazla ağzınızda tutmayınız.Kanama halen devam ediyorsa mutlaka hekiminize başvurunuz.

4.Operasyon sonrasında iki saat boyunca bir şey yemeyiniz.Kanama kontrolünün yapılabilmesi, yara bölgesinin sağlıklı iyileşebilmesiiçin en az 24 saat sigara veya alkol kullanmayınız.İki gün boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden,yüzünüze doğru çok sıcak banyo yapmaktan kaçınınız.İşlem bölgesinde 7-10 gün süresince çiğneme yapmayınız.Çekim bölgesindeki pıhtı bu süre zarfında diş etine dönüşecektir.

5.Beslenmenize mutlaka önem gösteriniz.İlk gün yumuşak ve sıvı gıdaları ılık şekilde tüketiniz.Siz sağlıklı olacaksınız ki yaralarınız da sağlıklı bir şekilde iyileşebilsin.

6.İlk 24 saat operasyon bölgesine diş fırçası değdirmeyiniz.Bu süre zarfında yara bölgesini parmak ve temiz bir gazlı bez yardımıyla,yumuşak haraketlerke temizleyebilirsiniz.Takip eden günlerde yavaş ve dikkatli hareketlerle, diş fırçası kullanarak temizlik yapmayı ihmal etmeyin.Doktorunuz tavsiye ettiyse ikinci günden itibaren gargara kullanmaya başlayabilirsiniz.Operasyon sonrasında 2.ve 3.başlayan şiddetli ağrılarınız olursa mutlaka hekiminize başvurunuz,yra bölgesine pansuman yapılması gerekiyor olabilir.

7.Dikişlerinizin operasyondan sonra, hekiminiz aksini belirtmediyse,7- 10 gün içerisinde alınması gereklidir.Dikişleriniz ilk üç gün içerisinde düşerse mutlaka hekiminize başvurunuz.Esneme,hapşurma,çiğneme hareketlerinde dikişlerinizi zorlamamaya dikkat ediniz,operasyon bölgesini dilinizle, elinizle sürekli yoklamayınız.

8.İşlem sonrası doktorunuzun size reçete ettiği ilaçlar varsa düzenli ve tam olarak kullanınız.Beklenmedik bir sıkıntı yaşadığınızda hekiminize ulaşınız.

9.Ağız içerisine yapılan operasyonların neredeyse tamamı gün içerisindeki aktivitelerinizi engellemeyecek niteliktedir.Gene de ilkgün için ağır tempolu spor,ev işi gibi aktivitelerden kaçınınız.

10.Operasyondan 36 saat sonra yüzünüzde halenşişlik ya da morluk varsa, sıcak kompres uygulayabilirsiniz.Isı kan dolaşımını arttırarak işlem bölgesindeki ödemin daha çabuk çözülmesini sağlayacaktır.

Bu tavsiyelerin hepsi sizin operasyon sonrasında daha rahat ve hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)