DİŞ DOLGUSU

Yazar Kaan NejatAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 14 Kasım 2017 • Yorumlar:

Diş dolgusu, çürük veya başka nedenlerden dolayı harap olan veyakırılan dişlerinfonksiyonunu ve görünümü geri kazandırmak için uygulanır. Dişte bulunan çürük doku uzaklaştırıldıktan sonra oluşan boşluk özel dolgu maddeleri ile doldurulur. Yapılandiş dolgusuoluşan boşluğu doldurmakla kalmayıp aynı zamanda bakterilerin tekrar çürük oluşturmasını engellemelidir.

DİŞ DOLGUSU ÇEŞİTLERİ

Diş dolgusu için, günümüze kadar çeşitli materyaller kullanılmıştır. Günümüzde en yaygın kullanılan dolgu maddeleriAmalgam,KompozitvePorselendir.

  • Amalgam Dolgular:

Gümüş dolguveyametal dolguolarak ta bilinir. 150 yıldan beri diş dolgusu olarak kullanılmaktadır. Cıvanın, bakır, kalay ve gümüş ile karıştırılması ile elde edilir. Günümüzde bile en yaygın kullanılandiş dolgu maddeleriarasındadır.

  • Kompozit dolgular:

Dişler ile sağladığı renk uyumundan dolayıestetik dolguolarak ta tanımlanır. Günümüzdekompozit dolgularmavi ışıkla sertleştiği için halk arasındalazer dolguveyaışınlı dolguolarak ta bilinir. Kompozit dolgular silikon dioksit içeren plastik karışımından üretilmiştir. Üstün Estetik uyumundan dolayı kompozitlerBonding uygulamalarındada sık tercih edilen materyaldir.

  • Porselen dolgular

Dişte çok fazla madde kaybı olduğu durumlardaporselen İnleyveOnleyleruygulanır. Son derece estetik sonuçlar verir. Kompozit dolgulara göre aşınmalara karşı daha dayanıklıdır.Porselen dolgularDiğer dolgu çeşitlerine göre maliyetleri daha yüksektir.Porselen dolgulardiğer dolguların aksine dişe direkt uygulanamazlar. Dişte uygun kavite hazırlandıktan sonra ölçü alınır ve bu ölçüye göreporselen dolguhazırlanır ve dişe özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kaan Nejat Diş Hekimi, Endodonti Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)