Diş Estetiği Tedavisi

Yazar Handan AltuğDiş Hekimi • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:

Diş estetiği tedavisi , estetik diş , gülüş dizaynı , gülüş tasarımı , diş eti estetiği , pembe estetik . Tüm bu ifadeleri son yıllarda sık olarak duymaya başladık. Teknolojik gelişme diş tedavileri alanında da ilerledikçe hastaların beklentileri , dişhekimlerinin de bu beklentileri karşılama oranı oldukça yükseldi. Sadece diş sağlığı için değil , diş estetiği ile ilgili talepler oldukça yoğunlaştı.

Diş estetiği tedavisi , bazen tek bir diş için uygulanan tek diş beyazlatma, estetik dolgu, kompozit laminate veya porselen laminete ile sınırlı olabilir. Bazen de ağızda mevcut tüm dişler, alveol denilen ve dişleri tutan çene kemikleri, hatta dudakları da kapsayacak şekilde yapılan tedavi uygulamalarıdır.

İnsanlar, ağız ve dişlerinde rahatsızlıklar oluştuğunda bu tip tedavi yöntemlerine başvurmakla beraber, hiçbir problemleri olmasa da diş estetiği tedavileri yaptırabilmektedir. Diş estetiği ve gülüş estetiği de, diğer estetik algılar gibi göreceli bir kavramdır. Birbirine çok yakın görünüme sahip bireylerden, bazıları dişlerini estetik bulurken, kimi de diş estetiği tedavisi için dişhekimine başvurabilmektedir. Bu konuda kararı hasta ve hekim birlikte vermelidir.

Bu tip tedavilerde dişhekimleri genellikle hastaya uygun bir tedavi programı ve takvimi oluştururlar. Sıradışı bir durum yoksa gerekli görülen dişeti tedavileri, diş çekimleri, kanal tedavileri, diş dolguları, hatta destek niteliğindeki ortodontik tedaviler sırasıyla uygulanır. Tüm bu işlemlerden sonra, planlanan diş protezleri yapılarak tedavi programı tamamlanır. Hasta ağzında diş ve dişeti sağlığı ile ilgili problem yoksa, diş beyazlatma, kompozit veya porselen laminate gibi, diş estetiği ile ilgili tedavilere direk olarak başlanılabilir.

Hastalar genellikle tüm diş tedavilerini, işlemler yapıldıktan sonra daima sıkıntısız, ömür boyu kullanabileceklerini sanırlar. Sağlık için, estetik için veya her ikisi için yapılan diş tedavilerinin problem çıkartabileceği unutulmamalıdır. Sağlıklı dişler gibi, dişhekimi tarafından yapılan dolgu veya diş kaplamaları da bakıma muhtaçtır.

Bu anlamda düzenli diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, gerekli görüldüğü dönemlerde ağız bakım gargaraları kullanmak çok önemlidir. Altı ay veya en geç yılda bir kez düzenli olarak kontrol amaçlı dişhekimine muayene olmak gerekir. Estetik diş ve estetik gülüş için , özellikle tüm ağızı kapsayan tedaviler, maddi manevi hastayı yoran uygulamalardır. Diş tedavisi yaptıran hastalar, daha uzun ömürlü kullanımlar için ağız ve diş bakımına önem vermeli, düzenli kontrollerini aksatmamalıdır.

Bazı hastalarda bu konu için yanlış bir inanış vardır. Yapılan tedaviler için kullanılan kompozit, porselen gibi materyallerin bakımına gerek olmadığı, nasıl olsa çürüyüp bozulmayacağını düşünürler. Unutulmamalıdır ki yapılan tüm diş restorasyonları, hastanın kendi dişleri, dişetleri, damağı ve çene kemikleri üzerinde durmaktadır. Hastanın kendi dokularında olacak dişeti iltihabı, çene kemiği zayıflaması ve erimesi gibi her rahatsızlık, ağıza ilave yapılan diş tedavilerini kesinlikle olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple, mutlak suretle ağız ve diş bakımı ihmal edilmemelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Handan Altuğ Diş Hekimi, Ortodonti Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)