Diş Eti Ameliyatları

Yazar Özge Özdal ZincirDiş Hekimi • 3 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Ağız bakımının yanlış veya yetersiz olduğu durumlarda ve genetik sebeplerle dişeti hastalıkları meydana gelmektedir. Dişeti rahatsızlıklarının boyutlarına ve türüne göre farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan hangisinin tercih edileceğine hastalığın derecesine göre karar verilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Dişetinin, mine yüzeyinden diş köküne doğru ilerleyerek yer değiştirmesine diş eti çekilmesi denir. Bu yer değiştirme sonucunda kök yüzeyi açığa çıktığı için dişlerde sızlama ve hassasiyet meydana gelir. Dişeti çekilmesinin başlıca nedenleri diş eti hastalıkları ve yanlış diş fırçalama yöntemleridir.

Dişeti çekilmelerinde tedaviye eğer varsa diş eti iltihabının giderilmesi ile başlanır. Gerekli görülen durumlarda, damaktan dişeti veya bağ dokusu alınarak eksik dişeti tamamlama, dişeti kaydırma veya flap operasyonları gibi cerrahi yöntemlerle dişeti hastalıkları tedavi edilebilmektedir. Cerrahi işlemlerden sonra ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Diş eti hastalıkları hangileridir?

Gingivitis: Gingivitis diş eti hastalıklarının başlangıcı olarak tanımlanır. Diş etlerinde kanama, kırmızılaşma ve boyutunda büyüme gözlemlenir. Bu durum, hastaya ileri derecede bir rahatsızlık vermese de sorunun başlangıcıdır. Dişeti kanamasına ek olarak ağız kokusu, bu hastalığın en belirgin bulgularından biridir. Diş etlerinde çekilme veya kemik kaybı yoktur ancak hassasiyet ve kanama görülür. Tedavi edilmeyen bu hastalıktan sonraki safha periodontitistir. Yani ileri derecede dişeti ve kemik kaybı söz konusu olabilmektedir.

Periodontitis: Diş eti hastalıklarının en ilerlemiş safhası periodontitistir. Dişetinin yanı sıra dişi saran kemikte de hasar meydana gelir. Şiddetli dişeti kanamaları, dişetinden iltihap akışı, dişetlerinde büyüme, kızarıklık, şişkinlik ve ayrıca oldukça yoğun ağız kokusu meydana gelir. Dişeti çekilmeleri ileri boyuttadır. Kemik kaybıyla beraber dişler sallanmaya başlar ve ilerleyen olgularda dişler kaybedilebilmektedir.

Düzenli diş hekimi kontrolleri, doğru uygulanan günlük ağız bakımı ve rutin diş taşı temizliği, dişeti hastalıklarının başlamasını ve ilerlemesini engelleyen başlıca yöntemlerdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Özdal Zincir Diş Hekimi, Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)