Diş Eti Çekilmeleri Nedir? Periodontoloji Nedir? Diş Eti Ameliyatları Nasıl Yapılır, Küretaj Tedavisinin Faydası Nedir Ve Nasıl Yapılır?

 

Diş bakımı yani etkili, doğru bir fırçalama için birkaç dakika ayırmak yeterlidir. Buna rağmen pek çok kişi ihmal edip yapmamakta ve yaşamının herhangi bir döneminde diş eti veya diş problemleri yaşamaktadır. Ağızda çoğalan bakteriler nedeniyle dişlerin üzerinde ve diş etlerinde plaklar oluşur. Diş plakları temizlenmezse zamanla sertleşerek tartar ya da diş taşlarına dönüşmektedir. Diş etlerinin ve dişlerin arasına biriken, sıkışan tartarlarda, diş taşlarında bakteriler çoğalmaya devam edecek, asit ve toksin gibi maddeler üretecektir. Bu tür sorunları olan diş etlerinde diş eti çekilmeleri oluşacaktır. Ayrıca sert bir diş fırçası kullanmak ya da çok bastırarak fırçalamak da diş etlerine zarar verecektir. Bu dadiş eti çekilmesisebebidir. Dişler düzenli ve doğru yöntemle fırçalanmıyorsa, diş ipi kullanılmıyorsa plak oluşumu hızlanır ve diş etlerini çekilebilir.

Diş Eti Çekilmesinin Diğer Nedenleri,Diş Eti kanamaları

Aileden alınan genler nedeniyle bazı kişilerin diş etleri daha çok hastalanır. Dişlerde çarpıklık olması da bir başka sebeptir. Hızlı uygulanan ortodontik tedaviler yüzünden de diş etleri çekilebilir. Hormon değişimleri, sigara içilmesi, diş gıcırdatılması, kırık dişler, dudak ya da dile taktırılan piercingler, şeker hastalığı da diş eti çekilmelerine sebep olabilmektedir. Çekilen diş etlerinde hem hassasiyet oluşmakta, kızarıp şişmekte hem de iyi bir görünüm oluşturmamaktadır. Ayrıca diş çürüklerine de sebep olabilirler. Diş eti sorunlarını, diş eti çekilmelerini tedavi eden bölümperiodontolojibölümüdür. Diş eti hastalıkları ve onların tedavisiyle uğraşan periodontoloji bazı belirtilere bakarak önce hastalığı tanımlar.

Diş Eti Çekilmelerindeki Belirtiler

En sık görülen belirti diş fırçalama sırasındaki kanamalar ve diş kökünde oluşan hassasiyettir. Dişler her zamankinden uzun görünüyorsa, dişlerde çürüme başlamışsa, jinjivit, periodontit gibi diş eti iltihabı yapan hastalıklar görülüyorsa, nefes kokusu kötüleşmişse hastalar diş eti çekilmeleri yönünden değerlendirilir. Düzene koyulan ağız bakımı ve dişlerin fırçalanması başlangıç düzeyindeki diş eti çekilmelerini tedavi edebilir. Diş etlerini rahatlatıcı bazı bitkilerden hazırlanan çay ve gargaralardan da yararlanılabilir. Tedavilere rağmen sonuç alınamayan diş eti çekilmelerinde cerrahi yönteme başvurulabilir.Diş eti ameliyatlarıbirkaç farklı yöntemden biriyle gerçekleştirilir.

Diş Eti Ameliyatı Ve Küretaj İşlemi

Diş eti ameliyatlarında sıklıkla ya yumuşak doku grefti ya daküretajuygulanır. Küretaj iltihaplı diş eti kısmının kazınmasıdır. Bu işlemle diş etlerinin cep kısımlarında derin bir temizlik yapılır. Kuron uzatma denilen diş etlerinin belli bir bölümünün damak kısmına doğru sıyrılması ve doku yenilenmesi işlemleri de diş eti çekilmelerinde kullanılan diğer cerrahi yöntemlerdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)